Delta variant môže mať príznaky ako bežná nádcha, netreba ich podceniť

TA3
14.7.2021 12:41

Infekčnejší delta variant sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi. Strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia, upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

V laboratóriách sekvenujú všetky vzorky pozitívne na nový koronavírus
TASR

Na Slovensku sa v priebehu júna a na začiatku júla podarilo sekvenovaním odhaliť 35 prípadov delta variantu. Väčšina ľudí, u ktorých sa potvrdil, sa predtým vrátili zo zahraničia. Objavil sa však aj u ľudí, ktorí nikam necestovali. „Regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia,“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

K ľahšiemu šíreniu môže prispieť aj to, že delta variant má často podobné príznaky ako nádcha. To môžu ľudia podceniť a ľahšie tak šíriť nákazu ďalej. „Skúsenosti a štúdie z krajín, kde už je delta variant rozšírený, ukazujú, že príznaky tohto variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu, či alergiu. Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka,“ opisuje Eliášová.

Strata chuti a čuchu sa neprejavuje tak často ako v prípade alfa variantu, ktorý je na Slovensku zatiaľ dominantný. Keďže sa delta variantom častejšie nakazia mladší, príznaky môžu podceniť. „Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test,“ upozorňuje.

Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Ako dodala, v letnom období je časté, že ľudia majú napr. nádchu či bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. „Pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test. Delta variant od zatiaľ dominujúceho alfa variantu odlíši až následná sekvenácia,“ vyzvala Eliášová.

Prevenciou aj naďalej ostáva dôsledné dodržiavanie protipandemických opatrení. Na riziká treba myslieť nielen na dovolenke v zahraničí, ale aj na Slovensku. Každý, kto sa vráti zo zahraničia je povinný registrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek). Ak patrí do skupiny, kde sa vyžaduje karanténa a následné podstúpenie testu, mal by to dodržať. „Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti Covid-19,“ uzavrela Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok