PR správa Zdravie

Ako byť zdravý a fit? Je to jednoduchšie, než by ste si mysleli

PR
15.7.2021 07:05

Musíte držať nejakú špeciálnu diétu? Užívať doplnky výživy? Alebo behať? Či robiť všetko naraz? Ako sa v tom všetkom zorientovať?

Ako byť zdravý a fit? Je to jednoduchšie, než by ste si mysleli
Anton Matyukha/Depositphotos

Keď sme mladí, zdraviu veľa pozornosti neprikladáme. No s pribúdajúcim vekom sa to začne otáčať. Dokonca, veľa ľudí už po tridsiatke začína mať problémy, ktoré sa im predtým oblúkom vyhýbali: vysoký cholesterol, nadváha, stres, horšia pohyblivosť a fyzická zdatnosť...

Riešenie však môže byť jednoduchšie, že si myslíte. Nanešťastie, väčšina ľudí ho ignoruje, pretože hľadajú zázračné riešenia, ktoré neexistujú.

Čo znamená byť zdravý?

Pokiaľ ide o zdravie, jeho definícia prešla mnohými zmenami a posledné roky sa hovorí viac aj o duševnom zdraví. Ak sa však na to pozrieme po fyzickej stránke, tak jeho definícia je stav bez chorôb alebo stavu, ktorý by chorobu mohol vyvolať. Z evolučného pohľadu každý organizmus je prirodzene zdravý a snaží sa svoje zdravie udržať, inak by nemohol prežiť. Na to, aby mohol udržiavať optimálny stav potrebuje iba dostatok všetkých potrebných živín.

Čo nutričný poradca, to iný názor. Niekto povie, že potrebujete nízkosacharidovú diétu, iný zasa, že nízkotučnú. Lenže v skutočnosti nič ako najlepšia diéta neexistuje. Existujú len všeobecné odporúčania na živiny, ktoré telo potrebuje.

Inak povedané, telo v skutočnosti potrebuje len optimálny pomer makroživín, a dostatok vitamínov a minerálov, aby bolo zdravé.

Z pohľadu fyzického zdravia zasa potrebujete dostatok pohybu, aby boli svaly a kosti pevné, a tiež ste mali dobré kardiovaskulárne zdravie. Jednoducho povedané kondičku.

Čo potrebujete robiť?

Naozaj je to také jednoduché. Stačí jesť primárne zdravo, nespracované potraviny a mať dostatok pohybu. Nič iné a zázračné totižto ani urobiť nemôžete. Žiadne doplnky výživy vám zázračne silu a kondíciu neposkytnú.

Kondička je, napríklad, výsledkom cvičenia a namáhania srdca. Keď ho nútite pumpovať krv a živiny do orgánov a svalov, zároveň ho tým trénujete, aby viac znieslo. Žiadnou stravou, ani doplnkom či vitamínom to nedosiahnete.

Nehľadajte preto jednoduché riešenia v doplnkoch. Samé o sebe veľa neurobia.

Aby ste boli zdraví, mali by ste primárne:

  • Pravidelne cvičiť aspoň 150 minút týždenne.
  • Udržiavať si zdravú hmotnosť a nemať nadváhu.
  • Obmedziť priemyselne spracované potraviny a potraviny s pridaným cukrom.

Ideálne by ste mali o svojho tréningového plánu zaradiť aj silový tréning. Obzvlášť v staršom veku v dôsledku prirodzenej straty svalovej hmoty, pomáha výrazne spomaliť tento proces a navyše spevňuje kosti, čím dokáže chrániť pred zlomeninami.

Viac užitočných a overených rád nájdete na fitnessrevolution.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok