Kudlička na súde s Kováčikom: Takto zblízka ho vidím prvýkrát v živote

TA3 TASR
14.7.2021 09:18

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračuje piatym pojednávacím dňom. Ako prvý sa pred sudkyňu postavil Ľubomír Kudlička, považovaný za údajného bosa takáčovcov.

Obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vôbec nepoznám a takto zblízka ho vidím prvýkrát. Bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička to uviedol počas stredajšieho procesu s Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. "Nikdy mi nenapadlo, aby som niekoho žiadal, aby ovplyvňoval obžalovaného v môj prospech alebo aby pre mňa niečo vybavoval," zdôraznil Kudlička.

Žiadny blízky vzťah ani dovolenky

Z obžaloby vyplýva, že Kováčik mal v roku 2017 napomôcť prepusteniu Kudličku z väzby, za čo mal inkasovať 50-tisíc eur. "Absolútne odmietam, že by som s ním mal blízky vzťah alebo že by som s ním chodil na dovolenky," dodal Kudlička.

Odmietol tiež minulotýždňovú výpoveď svedka Mateja Zemana, že mal jeho prepustenie z väzby u Kováčika "vybavovať" Viliam Ružička. „Poznám pána Viliama Ružičku, ale aj vo vzťahu k nemu platí, že by mi ani nenapadlo, aby som cez neho niekoho žiadal alebo ovplyvňoval v môj prospech," zdôraznil. Ružička pred sudkyňou uplynulý týždeň uviedol, že o dotknutých trestných činoch nič nevie.

Kudlička, ktorý je právoplatne odsúdený na 25 rokov za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho, tvrdí, že bývalý člen takáčovcov Zeman má zištné dôvody, aby proti nemu krivo vypovedal. "Je tam niekoľko dôvodov. Hlavne to, že bola z jeho strany obrovská snaha dostať sa na slobodu. Tiež vymeniť jeho trestné skutky za skutky niekoho iného, aby boli jeho skutky vymazané a on zostal bez trestu," podotkol svedok.

Zeman sa podľa neho spolieha na to, že mu budú súdy veriť, lebo objasňuje trestnú činnosť. "Ide o to, že pán Zeman sa ako spolupracujúci svedok spolieha na to, že súdy budú veriť jemu, lebo objasňuje trestnú činnosť, a nie Kudličkovi," zdôraznil Kudlička pred samosudkyňou. Keďže ďalší dvaja zainteresovaní v tejto veci sú mŕtvi, nemá podľa neho kto potvrdiť a vyvrátiť, čo hovoria Kudlička a Zeman.

Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok