Čo sa deje s prstami, keď sú z ničoho nič fialové? Je dôvod na obavy

14.7.2021 09:00

Za normálnych okolností je jasno červená krv, ktorá cirkuluje pod vašou pokožkou, okysličená. Vytvára ružový alebo červenkastý odtieň, najmä okolo končekov prstov. Bledá pokožka naznačuje stratu krvi, zatiaľ čo modrastá alebo fialová pokožka zase pramení z nedostatku kyslíka v krvi.

Čo sa deje s prstami, keď sú z ničoho nič fialové? Je dôvod na obavy
FreePik

Fialové alebo modrasté prsty môžu byť spôsobené aj cyanózou, Raynaudovým syndrómom a ďalšími zdravotnými stavmi a sú dôvodom na obavy, ak príznaky pretrvávajú.

Okysličená krv

Červená krv je okysličená krv. Vychádza z pľúc, kde sa molekuly kyslíka viažu na transportnú látku nazývanú hemoglobín a beží do rôznych tkanív a orgánov v tele krvnými cievami nazývanými tepny. Okysličená krv dodáva pokožke ružovkastý odtieň. Odkysličená krv putuje do srdca a pľúc cez žily. Tejto krvi chýba kyslík, je tmavšia a môže dávať pokožke modrastý alebo fialový odtieň.

Cyanóza

Zreteľné fialové alebo modré oblasti pokožky môžu naznačovať aj stav nazývaný cyanóza. Centrálna cyanóza sa týka sfarbenia hlavy, úst, pier alebo trupu a postihuje kožu rovnomerne, dokonca je i na slizniciach. Vzniká pri nedostatočnom okysličovaní krvi v pľúcach - ťažké ochorenia pľúc, vrodené srdcové chyby, zlyhávanie srdca. Fialové končatiny ako napr. prsty spôsobuje acyanóza. Je bežná najmä u dojčiat, ale u dospelých často naznačuje problém s pľúcami alebo krvou.


INFO PLUS: Množstvo kyslíka preneseného krvnými bunkami môžu ovplyvniť aj krvné zrazeniny v tepnách, vystavenie sa chladnému vzduchu alebo vode a vysoké nadmorské výšky.

nohy Pexels

Raynaudov syndróm

Ďalším stavom, ktorý môže viesť k fialovým prstom na rukách a nohách, je Raynaudov syndróm. Postihuje väčšinou ženy. Radí sa medzi vazoneurózy, čiže funkčné ochorenia ciev. Základom problému je prechodné nedokrvenie koncových častí tela. Príznaky sú spôsobené zlým obehom krvi. Tepny, ktoré dodávajú krv do pokožky sa zužujú, čo obmedzuje tok okysličenej krvi.

Tip: Skoré odhalenie a včasná liečba môže zabrániť závažným komplikáciám, odumretiu a strate postihnutej časti.

lekar Pexels

Možnosti liečby

Cyanóza a Raynaudov syndróm sa zvyčajne dobre zvládajú doma, s výnimkou extrémnych okolností. Obidve ochorenia môže spustiť chladné počasie. Teplo sa obliekajte, poskytnite svojim rukám a chodidlám náležitú ochranu. Dajte pozor, aby vaše oblečenie alebo obuv neprerušovali cirkuláciu krvi.

Ak medzi vaše pracovné činnosti patrí dlhodobé sedenie v jednej polohe alebo písanie na klávesnici, robte si časté prestávky. Potraste si rukami a otáčajte ramenami, aby vám mohla krv tiecť až k prstom. Na boj proti Raynaudovmu syndrómu sa odporúčajú lieky ako blokátory kalciových kanálov a vazodilatanciá. Problémy týkajúce sa srdca, pľúc a krvných ciev by mal odstrániť špecialista. 


Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok