Protesty na Kube pokračujú, vyžiadali si už aj obeť

TA3
14.7.2021 08:57

Protivládne protesty na Kube si vyžiadali jednu obeť. V utorok to oznámilo kubánske ministerstvo vnútra, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Protesty na Kube pokračujú, vyžiadali si už aj obeť
TASR/AP

Rezort vnútra uviedol, že "žiali nad smrťou" 36-ročného muža menom Diubis Laurencio Tejeda, ktorý sa podľa štátnej tlačovej agentúry podieľal na pondelkových "nepokojoch".

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim v pondelok zakročila. V čase protestov bolo podľa agentúry AFP v nedeľu navyše zadržaných vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Protesty vypukli spontánne v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Posledné takéto demonštrácie v metropole Havana sa konali v roku 1994. Súčasný kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel obviňuje kubánskych Američanov, že využívajú sociálne médiá na podnecovanie protestov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok