Fico po kontrole na MK pochválil lepšie čerpanie eurofondov

SITA, TA3, TASR
23.10.2012 15:04

Vláda nemá záujem vnímať rezort kultúry ako okrajový, povedal na dnešnej tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na ministerstve kultúry predseda vlády Robert Fico. Premiér sa zaujímal najmä o stav v čerpaní financií z európskych fondov na projekty v gescii ministerstva kultúry.

Po príchode Mareka Maďariča na Ministerstvo kultúry (MK) bol stav čerpania podľa Fica nulový, hrozilo, že financie prepadnú. MK SR však za posledných šesť mesiacov urobilo taký kus práce, že plán na tento rok počítajúci s čerpaním spolu približne 37 mil eur sa naplní. Pritom podľa Maďariča sa im podarilo vyčerpať už približne 14 miliónov eur. Optimisticky sa vyvíja aj čerpanie európskych fondov na projekt Európske hlavné mesto kultúry 2013, na ktorý je určených približne 67 mil. eur.

Maďarič verí, že sa podarí vyčerpať prostriedky na digitalizáciu kultúrneho dedičstva. O štyri roky by sa minister kultúry rád pochválil rekonštrukciou Slovenskej národnej galérie (SNG), vybojovanou prioritnou osou z operačného programu zameranou priamo na obnovu kultúrnych pamiatok.

Na dnešnej tlačovej besede tiež avizoval zásadnú rekodifikáciu autorského práva. Významnou zmenou pre financovanie kultúrnych projektov má byť zákonom zriadený Slovenský kultúrny fond, do ktorého by mali ísť príspevky z prostriedkov získaných z hazardných hier. Meniť sa podľa Maďariča bude aj legislatíva týkajúca sa knižníc, galérií či napríklad osvetovej činnosti.

Minister kultúry a premiér sa venovali aj situácii v médiách, ktorých legislatíva patrí práve pod MK SR. Ako konštatoval Robert Fico, zdieľajú názor, že jedinou cestou ako bojovať proti bulvarizácii médií je zmeniť situáciu v Rozhlase a televízii Slovenska. Situácia, v akej ju prebralo nové vedenie, bola katastrofálna, zhodnotil stav Fico a dodal, že do práce nového vedenia nechce nikto zasahovať.

Kultúra môže byť aj nástrojom zahraničnej politiky, upozornil premiér po kontrolnej návšteve na ministerstve kultúry. Robet Fico podporí spoluprácu ministrov zahraničných vecí a kultúry v reprezentácii Slovenskej republiky vo svete. Ako doplnil Maďarič, posilniť jeden z dôležitých rozmerov kultúry ako formy našej prezentácie v zahraničí a spôsob získavania priateľov, partnerov v zahraničí má pripravovaná stratégia rozvoja kultúry a tiež Rada vlády pre kultúru.

Premiér sa počas návštevy MK SR zaujímal aj o pripravované aktivity v súvislosti s budúcoročnými dôležitými výročiami - 20. výročím vzniku samostatnej Slovenskej republiky a 1 150. výročím príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy

Krajcer: Premiér snáď žartuje

Premier ohľadom čerpania eurofondov na digitalizáciiu kultúrneho dedičstva bud žartuje, alebo mu pripravili zlé podklady. Týmito slovami reagoval exminister kultúry Daniel Krajcer na dnešnú výčitku Roberta Fica, že z dvesto miliónov eur určených na digitalizáciu nevyčerpal ani euro a hrozilo, že peniaze prepadnú.

"Opak je pravdou. Po mojom nástupe sme celý projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva otočili doslova z hlavy na nohy a zachránili tak pre slovenskú kultúru vyše 200 miliónov eur," kontruje Krajcer. "Pôvodne nastavený projekt by nám totiž Brusel nepreplatil. Aj tohtoročné čerpanie finančných prostriedkov je možné len preto, že sme projekty zverili do kompetencie jedinym oprávneným žiadateľom, ktorými sú organizácie v pôsobnosti Ministerstva kultúry," vyhlásil Krajcer.

"Mám návrh. Ponúkam pánovi Ficovi a ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi akýkoľvek typ odbornej, či mediálnej polemiky a nech si názor vytvorí verejnosť sama. Môžu si zobrať cely tím poradcov, ja som pripravený kedykoľvek," uzavrel Krajcer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok