Nemecko nebude do očkovania nútiť žiadne profesie. Obe dávky dostalo už vyše 40 percent dospelých

TA3 TASR
13.7.2021 15:10

Nemecko neplánuje nasledovať príklad Francúzska a ďalších krajín v zavedení povinného očkovania proti ochoreniu Covid-19 pre určité skupiny obyvateľstva, uviedla v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nemecko sa nechystá do očkovania nútiť žiadne profesie. Obe dávky dostalo už vyše 40 percent dospelých
TASR/AP

Záujem o očkovanie klesol

"Nemáme v úmysle ísť touto cestou," povedala Merkelová v Berlíne po tom, čo navštívila inštitút Roberta Kocha. "Sme na začiatku fázy, keď očkovanie ešte stále propagujeme, keď máme viac vakcín než ľudí, ktorí chcú byť zaočkovaní," dodala. Po pomalom štarte očkovacej kampane začiatkom tohto roka Nemecko zrýchlilo vakcináciu počas leta a do utorka má 42,6 percent dospelých obyvateľov plne zaočkovaných, píše AFP. Jednu dávku vakcíny prijalo 58,5 percenta obyvateľov.

Za uplynulé dva týždne však záujem o očkovanie klesol a počet podaných vakcín v pondelok bol najnižší od februára tohto roka. V Nemecku je v súčasnosti dominantný vysoko nákazlivý koronavírusový variant delta a podľa RKI bude na získanie kolektívnej imunity v krajine potrebné zaočkovať 85 percent dospelého obyvateľstva.

Cestou je propagácia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok ohlásil povinné očkovanie pre zdravotníkov, zamestnancov domovov dôchodcov a ďalších, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí. K podobným opatreniam pristúpili aj Grécko, Taliansko a Británia.

Merkelová však podľa vlastných slov neverí, že nemecká vláda by mohla "získať dôveru", keby sa vydala podobnou cestou. "Domnievam sa, že dôveru môžeme získať propagovaním očkovania a tiež umožnením čo najväčšiemu množstvu ľudí stať sa ambasádormi vakcinácie na základe ich vlastnej skúsenosti," dodala nemecká kancelárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok