Covidpas budú potrebovať aj do reštaurácie. Francúzi sa húfne hlásia na očkovanie

TA3 TASR
13.7.2021 14:01

Rekordný počet Francúzov si dohodol termín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 po tom, čo prezident Emmanuel Macron ohlásil sprísnenie opatrení pre nezaočkovaných vrátane povinného testovania pred vstupom do reštaurácií.

Francúzsko sprísňuje, zdravotníci nebudú môcť pracovať bez vakcíny
TASR/AP

Stanislas Niox-Chateau, riaditeľ webovej stránky Doctolib na rezerváciu termínov vakcinácie, spresnil, že na stránke zaznamenali doposiaľ najväčšiu aktivitu po pondelkovom televíznom prejave Macrona.

"Zaznamenali sme 20-tisíc rezervácií za minútu, čo je absolútny rekord od začiatku kampane, a pokračovalo to počas noci aj ráno," povedal Niox-Chateau pre televíznu stanicu BFMTV. Ako dodal, termín na očkovanie si na stránke rezervovalo dovedna 926-tisíc ľudí, z ktorých 65 percent bolo vo veku do 35 rokov.

Očkovanie aj do baru či reštaurácie

Macron v pondelok vyhlásil, že preukázanie sa tzv. covidpasom, čiže buď potvrdením o očkovaní alebo negatívnym testom, bude od augusta povinné v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach. Covidpas bude potrebný aj pri návšteve festivalov, divadiel alebo kina.

Bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19 vo Francúzsku končí od septembra s cieľom "posilniť vakcináciu miesto robenia množstva testov", dodal Macron v prejave, ktorý sledovalo 22 miliónov ľudí. Od septembra tiež ohlásil povinné očkovanie pre zdravotníkov, zamestnancov domovov dôchodcov a ďalších, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí, pripomína AFP. K podobným opatreniam pristúpili aj Grécko, Taliansko a Británia.

Povinné očkovanie?

Zavedenie týchto opatrení vyvolalo vo Francúzsku tvrdú kritiku na sociálnych sieťach s hashtagom s označením francúzskeho výrazu pre diktatúru (#Dictature), ktorý sa používa najmä na Twitteri. Vláda čelí obvineniam, že potajomky zaviedla povinné očkovanie, píše AFP.

Niektorí argumentovali, že covidpas porušuje osobnú slobodu rozhodnúť sa o očkovaní alebo neočkovaní, kým ľudia, ktorí s očkovaním nesúhlasia, presadzovali konšpiračné teórie o prepojenosti vlády a farmaceutických spoločností. Na sociálnych sieťach sa zdieľal aj Macronov príspevok na Twitteri z decembra 2020, v ktorom uvádza, že "vakcína nebude povinná".

Čelná predstaviteľka krajnej pravice Marine Le Penová kritizovala vládu za to, že zaviedla povinné očkovanie pre zdravotnícky personál, ktorý po 15. septembri nebude platený v prípade, že vakcínu neprijme.

Nových nakazených pribúda

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku prudko rastie v dôsledku vysoko nákazlivého variantu delta. V uplynulých dňoch stúpol na viac než štyritisíc. Zhruba 35,5 milióna ľudí, teda viac než polovica obyvateľstva Francúzska, už dostala aspoň jednu dávku vakcíny. Tempo vakcinácie sa však v uplynulých týždňoch v krajine spomalilo.

Na začiatku pandémie malo Francúzsko jednu z najvyšších úrovní nedôvery voči očkovaniu proti koronavírusu v rámci vyspelého sveta, uzatvára AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok