Štátne rezervy mali pri nákupe testov postupovať nezákonne, výsledky kontroly sú známe

TA3 TASR
13.7.2021 11:29

Správa štátnych hmotných rezerv postupovala pri troch zákazkách na nákup testov na ochorenie Covid-19 v rozpore so zákonom. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie. SŠHR sa odvolala, rozhodnutie teda nie je právoplatné. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku ÚVO.

testovanie (TASR)
TASR/AP

Štátne rezervy podľa ÚVO porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Zmluvu mali uzavrieť "s úspešným uchádzačom, ktorého ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovené kontrolovaným, pričom uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní malo vplyv na výsledok verejného obstarávania".

Kontrola ÚVO sa týkala zákaziek na skríningové testy na diagnostiku ochorenia Covid-19 zadaných postupom priameho rokovacieho konania v dôsledku mimoriadnej udalosti z októbra 2020. Uskutočnila sa po uzavretí zmluvy.  

Zákazku v hodnote 39,5 milióna eur zadala SŠHR spoločnosti Eurolab Lambda, v hodnote 8,9 milióna eur firme Abbott Laboratories Slovakia a zákazku v hodnote 3,9 milióna eur dostala spoločnosť Juhapharm. V odvolacom konaní bude rozhodovať Rada ÚVO, lehota na rozhodnutie je 45 dní.

Témy: koronavírus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok