Ak nezmiernime klimatické zmeny, miliardy ľudí môžu ohroziť nebezpečné choroby

TA3
13.7.2021 06:00

Vedcov znepokojujú prognózy budúcnosti. Nielen, že nám aktuálne spôsobuje starosti pandémia koronavírusu, do roku 2080 môžu klimatické zmeny spôsobiť nárast prípadov malárie a nebezpečnej dengue horúčky.

znečisťovanie emisie skleníkové plyny  (ČTK/Tetra Image)
ČTK/Tetra Image

Otepľovanie praje komárom

Podľa novej štúdie môžu tieto zákerné choroby ohroziť miliardy ľudí. Táto situácia by mohla nastať v prípade, ak sa nám nepodarí znížiť množstvo emisií vypúšťaných do ovzdušia. Vedci predpovedajú, že dvomi najznámejšími chorobami, ktoré prenášajú komáre, môžu byť ohrozené ďalšie 4,7 miliardy ľudí. Údaje vychádzajú z prognóz rastu populácie a zvýšenia teploty o asi 3,7 stupňa do roku 2100.

Štúdia vedená londýnskou školou tropickej medicíny a publikovaná v prestížnom vedeckom časopise Lancet zistila, že ak budú emisie naďalej stúpať súčasným tempom, ich vplyv na globálne otepľovanie môže predĺžiť sezónu prenosu malárie o viac ako mesiac a pri horúčke dengue až o štyri mesiace.

Jeden z autorov štúdie Felipe J. Colón-González uviedol, že znížením emisií môžeme predísť miliónom prípadov týchto chorôb. "Politici a zdravotníci by sa však mali pripraviť na všetky scenáre," dodal.

Prípadov malárie a dengue horúčky pribúda

Malária zabije ročne podľa WHO 400-tisíc ľudí, a to najmä detí. V roku 2019 bola väčšina evidovaných prípadov v Afrike. V súčasnosti je kombinovaná terapia na báze lieku artemisinínu najlepšou dostupnou liečbou. Naopak horúčka dengue špecifickú liečbu nemá. Nie je tak dobre zmapovaná, čo znamená, že ňou môže byť ohrozená takmer polovica svetovej populácie. Podľa odhadov dengue ročne infikuje 100 až 400 miliónov ľudí, pričom zabije približne 20-tisíc ľudí.

Niektoré krajiny ako Eritrea, Sudán a Kolumbia zažívajú nárast prípadov malárie za posledné roky. Za posledné dve desaťročia podľa WHO výrazne stúpli aj prípady dengue. Aj z toho dôvodu je podľa autorov štúdie dôležité situáciu lepšie monitorovať a zachytiť ohniská. Vedci však pripustili, že niektoré faktory vo svojom výskume nezohľadnili, ako vývoj choroby a jej prenášania či vývoj účinnejších liekov a vakcín. Aktuálne prebiehajú skúšky viacerých vakcín proti malárii. Vakcína proti dengue bola už v niektorých krajinách povolená.

Podľa Colóna-Gonzáleza sa veľa krajín v súčasnosti snaží kontrolovať populácie komárov a obmedziť ich kontakty s ľuďmi. Aj keď redukcia komárov môže byť účinná, problematické je to najmä v chudobnejších krajinách, kde sú zdroje obmedzené a treba ich rozdeľovať na riešenie problému, ale aj liečbu nepriaznivých dôsledkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok