Opozícia v Gruzínsku žiada za smrť kameramana funkciu premiéra

TA3 TASR
12.7.2021 20:15

Opoziční zákonodarcovia v Gruzínsku v pondelok narušili priebeh zasadnutia parlamentu a žiadali odstúpenie premiéra Irakliho Garibašviliho. Vládnucej strane pripísali zodpovednosť za smrť kameramana aj za ďalšie útoky na novinárov.

Narušili rokovanie parlamentu

Alexander Laškarava, ktorý pracoval pre súkromnú televíziu Pirveli, zomrel v nedeľu -  niekoľko hodín po tom, čo ho krajne pravicoví aktivisti zbili na proteste proti plánovanému pochodu na podporu LGBTQ komunity. Laškaravova smrť vyvolala v priebehu nedele demonštrácie pred parlamentom, na ktorých sa zišlo približne 8000 ľudí. Niekoľko opozičných zákonodarcov v pondelok obsadilo kreslo predsedu parlamentu a žiadalo demisiu premiéra Garibašviliho.

Vyhlásili, že premiér a vládna strana Gruzínsky sen umožnili násilie proti pracovníkom médií. Zábery odvysielané nezávislou televíziou Mtavari zachytávali chaotické scény v parlamente, kde sa opoziční poslanci bili s vládnymi zákonodarcami. Zasadnutie znovu pokračovalo, keď štyroch poslancov, ktorí obsadili kreslo predsedu, s použitím sily odviedli zo sály. Neskôr večer stovky novinárov a aktivistov za ľudské práva podnikli protest pred parlamentom a zaviazali sa, že budú demonštrovať dovtedy, kým Garibašvili nedostúpi.

Zahynul počas pochodu

Na 37-ročného Laškaravu zaútočili 5. júla násilní demonštranti proti LGBTQ ľuďom a novinár utrpel zlomeniny tvárových kostí. V ten deň utrpelo zranenia, spôsobené skupinami osôb demonštrujúcich proti plánovanému pochodu LGBTQ, vyše 50 žurnalistov. Organizátori z obáv o bezpečnosť nakoniec pochod zrušili. Spojené štáty a Európska únia odsúdili útoky na novinárov a vyzvali na trestné stíhanie páchateľov. Premiér označil protestné hnutie za "nevydarené protištátne a protináboženské sprisahanie" riadené exilovým exprezidentom Michailom Saakašvilim.

Sľúbil tiež rýchle vyšetrenie Laškaravovej smrti, ktorú už skôr označil za "neuveriteľnú tragédiu". Popredné gruzínske televízne osobnosti a manažéri obvinili práve Garibašviliho vládu z organizovania násilnej kampane proti novinárom. Reportéri bez hraníc (RSF) obvinili úrady z "trestuhodnej pasivity". Podľa kritikov Gruzínskeho sna táto strana ticho podporuje homofóbne a nacionalistické skupiny, ktoré podnikajú protesty aj proti prozápadným opozičným stranám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok