Pfizer chce presadiť očkovanie treťou dávkou, Američanom sa zatiaľ nechce

TA3 ČTK
12.7.2021 15:49

Vakcíny firiem Pfizer a BioNTech sú po tretej dávke päťkrát až desaťkrát účinnejšie než po dvoch dávkach. Tvrdia to zástupcovia firmy Pfizer, ktorí budú rokovať s predstaviteľmi amerického zdravotníckeho systému o požiadavke získať povolenie na podávanie tretej dávky.

pfizer
TASR/AP

Vraj je ešte skoro

Odborný poradca americkej administratívy Anthony Fauci v nedeľu nevylúčil, že sa bude podávať aj tretia dávka, ale povedal, že na to, aby ju vláda povolila, je ešte skoro. Zástupca Pfizeru Mikael Dolsten minulý týždeň tvrdil, že podľa štúdie firmy sa u ľudí očkovaných treťou dávkou zvýšila hodnota protilátok päťkrát až desaťkrát v porovnaní s ľuďmi očkovanými dvakrát.

Fauci povedal, že Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv rozhodli minulý týždeň dobre, keď ubezpečili, že nepovažujú za nutné podávať aj tretiu dávku vakcíny.

Dvojaká situácia

"Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, nepovažujeme za potrebné očkovať treťou dávkou. Neznamená to, že to tak ostane, už sa vykonávajú štúdie o tom, či a kedy by sa mala podávať tretia dávka," vyhlásil Fauci.

V USA zatiaľ dostalo obe dávky vakcíny 48 percent ľudí a v štátoch s nižšou zaočkovanosti sa rýchlo šíri variant delta. Riaditeľka CDC Rochelle Walenská uviedla, že vzniká dvojaká situácia - v častiach USA, ktoré sú pokryté očkovaním, sa život vracia do normálu. V ostatných oblastiach pribúda hospitalizovaných.

Podľa Fauciho je nechuť k očkovaniu u niektorých ľudí nevysvetliteľná, pretože štúdie preukazujú prospešnosť vakcín v zmysle ochrany proti nákaze aj hospitalizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok