Členovia Za ľudí sa stretli v Piešťanoch. Napätie je neúnosné, tvrdí Kolíková

TA3 TASR
12.7.2021 14:23

Nedeľné stretnutie vedenia strany Za ľudí v Piešťanoch neprinieslo žiaden posun. Jediným riešením je zvolať čo najskôr mimoriadny snem, čo nebolo akceptované. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková.

Čas sa blíži

Dodala, že na stretnutí neodznelo ani žiadne alternatívne riešenie. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že stretnutie v Piešťanoch pokračuje aj v pondelok. Skupina okolo Kolíkovej podľa Remišovej nechcela o svojich požiadavkách diskutovať. Podpredseda strany Juraj Šeliga vyhlásil, že ďalší vývoj majú v rukách Remišová a Kolíková.

"Mala som skôr dojem, akoby na tomto stretnutí bola vytváraná predstava, že tu problém vlastne ani nie je a že sa ideme skôr rozprávať o veciach, ktoré súvisia so štandardným životom strany, ako sú župné voľby alebo odborná práca," skonštatovala v stanovisku Kolíková s tým, že ide o dôležité témy, no ťažko ich možno riešiť, kým nevyriešia napätie v strane.

Kolíková hovorí, že napätie je z dlhodobého hľadiska neúnosné. "Tí, ktorí jednoznačne žiadame zvolanie snemu, sa budeme musieť k tomu v nejakom momente postaviť čelom. Ten čas sa podľa mňa blíži," priblížila.

Neskrývané mocenské snahy

Remišová hovorí, že stretnutie pokračuje aj v pondelok. "Na včerajší pracovný blok za skupinu nespokojných poslancov prišla aj Mária Kolíková a Michal Luciak. Na stretnutí predniesli ultimatívne požiadavky, o ktorých neprejavili záujem diskutovať a následne po vyjadrení pre médiá odišli, čím naplnili svoje pravdepodobné ciele na tomto stretnutí," uviedla v stanovisku šéfka Za ľudí.

Pracovné stretnutie pripravilo podľa Remišovej návrhy, ako bude strana v nasledujúcom období fungovať dôsledne a výlučne v zmysle stanov strany. "Podotýkam, že naďalej považujem tento spor za neskrývané mocenské snahy a hry," doplnila.

Prvý krok k zmieru?

Šeliga považuje dialóg za prvý krok k zmieru a dohode. "To, ako bude, alebo nebude strana Za ľudí pokračovať, máme všetci vo svojich rukách, dnes však najmä pani ministerka Kolíková a pani predsedníčka Remišová," povedal.

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia strany okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadajú zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí. Hovoria o septembrovom termíne. Jeho zvolanie žiadajú aj niektoré krajské organizácie. Remišová zatiaľ snem nezvolala. Svoj záujem o post šéfa strany nedávno prejavil Šeliga, pre Remišovú je kompromisným kandidátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok