Zomrel herec Ladislav Potměšil, známy ako major Maisner či otec z Discopríbehu

TA3 TASR
12.7.2021 13:14

Vo veku 75 rokov zomrel obľúbený český herec Ladislav Potměšil. Preslávil ho najmä úloha majora Maisnera a postava otca vo filme Discopríbeh. V poslednom čase mal zdravotné problémy.

Zomrel herec Ladislav Potměšil, známy ako major Maisner či otec z Discopríbehu
Youtube.com

"Otec zomrel dnes ráno v spánku v nemocnici Motol. Posledné roky veľmi trpel a rád by som sa poďakoval všetkým doktorom a sestričkám, ktorí sa o neho úžasne starali, zvlášť v posledných troch dňoch," povedal syn Ladislava Potměšila pre český denník Blesk. Dôvodom úmrtia mala byť rakovina. 

Hercovi v roku 2016 diagnostikovali nádor s metastázami. V posledných rokoch trpel problémami s chôdzou a podľa Blesku strávil väčšinu času ako ležiaci. S rakovinou bojoval celkom trikrát.

Po diagnóze v roku 2016 musel absolvovať tri operácie. Po nich ostal na päť mesiacov pripúraný na lôžko a aj neskôr sa pohyboval veľmi ťažko s chodítkom. Pre Blesk priznal, že to preňho bolo najťažšie obdobie v živote. Po boji s rakovinou sa nadobro vzdal hereckej kariéry, keďže si už sám netrúfal postaviť sa na divadelné dosky.

Ladislav Potměšil sa narodil 2. septembra 1945 v pražskom Žižkove. Od detstva sa venoval umeniu k čomu ho viedol otec, ktorý ho často vodil do divadla. Postupne sa však presunul z obecenstva na javisko a sám spieval v mnohých súboroch, účinkoval vo filme aj na divadelných doskách.

V roku 1969 vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a získal angažmán v Realistickom (dnes Švandovom) divadle, na scéne ktorého zotrval až do roku 1988. V rokoch 1989 až 1990 hral v Divadle S. K. Neumanna v Libni a od roku 1993 bol členom pražského súboru Divadla na Vinohradech.

Ladislav Potměšil sa postavil prvý raz pred kameru začiatkom 60. rokov. Odvtedy hral v mnohých úspešných filmoch a stvárnil desiatky postáv. Zažiaril napríklad ako otec Horáček v komediálnom muzikáli Discopříběh (1987) a Discopříběh 2 (1991), ale najmä ako major Václav Maisner v trilógii Byl jednou jeden polda (1995, 1997, 1999). Sám vravieval, že mal najradšej komediálne úlohy.

Široké uplatnenie našiel aj v televíznych seriáloch, ako napríklad Hospoda, Zdivočelá země, Přístav či Ordinace v růžové zahradě.

Bol dvakrát ženatý, zanechal po sebe dvoch synov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok