Rozhodne sa o výške minimálnej mzdy na budúci rok. V hre je aj zmrazenie

TA3 TASR
12.7.2021 12:10

V lete sa rozhodne o výške minimálnej mzdy na rok 2022. Zamestnávatelia chcú zachovať automat (57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov, pozn.), avšak privítali by aj zmrazenie na tohtoročnej úrovni. Odborári však voči tomu dôrazne protestujú, chcú minimálnu mzdu na úrovni 60 % priemernej mzdy z roku 2020.

peniaze financie euro výpočty kalkulácie platba hypotéka 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer

Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov majú čas dohodnúť sa na výške budúcoročnej minimálnej mzdy do štvrtka 15. júla. Do konca mesiaca by ju potom mali predložiť rezortu práce. 

Ak sa nedohodnú, tripartita o nej rozhodne do konca augusta. Ak dohoda nepadne ani na pôde Hospodárskej a sociálnej rady SR, podľa zákona sa výška minimálnej mzdy určí ako 57 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve v roku 2020. Uviedla to hovorkyňa ministerstva práce Michaela Slivková Kirňaková s tým, že preto je zatiaľ predčasné hovoriť o výške minimálnej mzdy na budúci rok.

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták tvrdí, že o minimálnej mzde by chceli rokovať za zatvorenými dverami. "Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé dosahy koronakrízy na mnohé sektory a hrozbu ďalších väčších či menších lockdownov nevidíme príliš veľký priestor pre rast minimálnej mzdy," poznamenal. Návrh na zmrazenie minimálnej mzdy aspoň na jeden rok, ktorý priniesli analytici z INESS, podľa neho má svoje ratio.

Vplyv môže mať aj tretia vlna

Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz zase tvrdí, že asociácia bude pri rokovaniach o minimálnej mzde apelovať na zohľadnenie napríklad situácie s nedostupnými vstupnými materiálmi, čo ich cenu rapídne zvyšuje. "Ekonomické dosahy pandémie môžu naplno udrieť až budúci rok po tretej vlne, ktorej silu momentálne nevieme s istotou odhadnúť. Neistá je aj situácia vo svete, ktorá nás bezprostredne ovplyvňuje. Diskusia o prípadnom zvyšovaní minimálnej mzdy musí byť rozvážna," uviedol.

Priemyselné zväzy preto budú trvať na dodržaní automatu (57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov, pozn.). "Zároveň budeme požadovať zachovať odpojenie príplatkov za prácu od minimálnej mzdy a ponechať ich fixne ustanovené v sume z roka 2021. Navrhujeme tiež zachovanie výšky minimálnych mzdových nárokov podľa Zákonníka práce," dodal Lasz.

Nepoprel však, že aktuálne by bolo ideálnym riešením zmrazenie minimálnej mzdy aspoň na jeden rok. "Za minimálnu mzdu pracuje naozaj nízke percento zamestnaných, len niečo okolo štyroch percent z 2,5 milióna pracujúcich. Nie je to preto nástroj na zvyšovanie životnej úrovne," uzavrel Lasz.

Chcú sa dohodnúť na dodržaní automatu

Asociácia zamestnávateľských združení a zväzov sa chce takisto dohodnúť na dodržaní vlani schváleného automatu. Uviedla to hovorkyňa asociácie Miriam Filová. Číselne by tak išlo o 646 eur mesačne. 

"Opakovane poukazujeme na skutočnosť, že v súčasnej situácii, v akej sa nachádzame v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, je veľmi dôležité zodpovedne pristúpiť aj k určeniu výšky minimálnej mzdy tak, aby nedošlo ešte k väčšiemu negatívnemu dosahu na hospodárstvo, ako aj zamestnanosť," podotkla Filová s tým, že spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere a udržanie životaschopnosti firiem.

Konfederácia odborových zväzok, naopak, bude trvať na zvýšení minimálnej mzdy na 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. Uviedla to hovorkyňa odborárov Martina Némethová.

Návrhy na zmrazenie či zníženie minimálnej mzdy, ktoré sa objavujú prakticky každý rok, považuje KOZ za neprijateľné. Základným argumentom pre rast minimálnej mzdy je podľa odborárov to, že všetky prognózy pre rok 2021 a aj pre rok 2022 predpokladajú dynamický rast hospodárstva, ktorý povedie k rastu HDP ročne okolo päť percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok