10 dôvodov prečo cestovať na Thassos

CK Satur
12.7.2021 12:45

O gréckom ostrove Thassos sa často hovorí ako o zelenom smaragde v modravom Egejskom mori. Je to kúzelný ostrov s hustou vegetáciou, príjemným podnebím, čistým vzduchom, krásnymi plážami. Jedná sa pokojné miesto, kde nie sú žiadne davy turistov, a ani tu nie sú veľké rezorty. Avšak týmto to vôbec nekončí. Akých je 10 dôvodov, prečo si vybrať dovolenku na Thassose, vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

10 dôvodov prečo cestovať na Thassos
CK SATUR

Dovolenka na Thassose je obzvlášť zaujímavá, pretože prináša poznanie gréckeho sveta, ktorý je plný ostrovov z celkom iného uhla. Tento raj patrí medzi najúrodnejšie, kde jeho vinice dávajú výborné víno, ktoré už pred 2500 rokmi ospevovali grécki umelci, ako aj boh plodnosti Dionýzos. Ostrov dostal údajne pomenovanie od Thasa, ktorý hľadal unesenú sestru Európu. Ale nazývaný bol aj ako Aithria pre jeho čistý vzduch, či Aéria pre príjemnú klímu. No a aktuálne je Thassos považovaný za "Covid Free" ostrov.

Nádherná vyhliadka v južnej časti ostrova Thassos. CK SATUR

1. Pláže

Tie najkrajšie a rušnejšie pláže sa nachádzajú na južnej a západnej strane ostrova. Naopak na západe ostrova zase nájdete veľké množstvo malých, nedotknutých, súkromných a tajných pláží, či zálivov, v ktorých na osuške a v mori budete len vy. Ostrov s obvodom cez 100 km má celkovo 20 km pláží, z toho je 45 pláží organizovaných a 50 neorganizovaných. Jedno z celkom prvých turistických stredísk, ktoré na ostrove vzniklo sa nazýva Makryammos, čo v preklade značí "dlhé piesočné pobrežie". Nachádza sa v blízkosti hlavného mesta Limenas. Morská voda je tu nádherne priezračná a má pieskovú pláž.

Veľmi obľúbená je pláž Golden Beach, ktorá vyzerá priam tropicky so sviežou zeleňou a najjemnejším pieskom na svete. Odtiaľto vidieť aj Akrotiri Pyrgos, kde sa nachádzajú hradné ruiny. Na okraji dedinky Koinyra sa nachádza najkrajšia pláž ostrova Paradaisos (Paradise Beach). Pekná je tiež pláž Porto Vathy a Marble Beach s úchvatnou vodou s odtieňmi farieb od modrej až po zelenú. Má totiž "mramorový podklad", ktorý vytvárajú zostatky z pílenia mramoru v neďalekom lome. A keď prší, dážď zmýva tento mramorový prach do mora. Nájdete tu tiež štýlový bar a ešte štýlovejšie lehátka, či super atmosféru vďaka hudbe a miestnym barom. Obľúbené sú pláže Psili Ammos a tiež Aliki. Pefkari má množstvo borovíc, ktoré so šumom morských vĺn a západu slnka vytvárajú krásnu scenériu. Pláž v Skala Marion predstavuje zas pokojné miesto na kúpanie.

Mramorová biela pláž (Marble Beach) na gréckom ostrove Thassos. CK SATUR

2. Ubytovanie na ostrove

Na ostrove nájdeme ubytovanie od jednoduchých apartmánov, cez útulné menšie až luxusné hotely ako je napríklad Thassos Grand Resort 5*. Mnohé ponúkajú aj privátne vily s vlastným alebo zdieľaným bazénom. Hotely sa na Thassose stavajú maximálne do výšky troch poschodí, čím nenarušujú krajinu a pritom pôsobia veľmi útulne, akoby tam patrili odjakživa. Veľmi pekné mestečká Potos a Limenaria sú obľúbenými turistickými centrami s hotelmi a apartmánmi, kde si môžete večer vyraziť na príjemnú prechádzku, nákupy alebo si posedieť v niektorej reštaurácii. Na celom ostrove nájdeme len 3 hotely, ktoré majú služby all inclusive. Jedným z nich je aj hotel Alea 5*, ktorý okrem all inclusive služieb ponúka aj animačné programy rodinného klubu CK SATUR Planet Fun tak pre deti, ako aj dospelých. Keďže je ostrov skôr pokojného charakteru, nenájdeme tu veľa nočnej a hlučnej zábavy, preto Thassos rozhodne nie je párty ostrovom. Ak sa rozhodnete na Thassose dovolenkovať a neviete si vybrať ten správny hotel pre Vás, prečítajte si pre inšpiráciu recenzie hotelov v blogu z Tour de Thassos od CK SATUR.

Príjemný hotel Thassos Grand Resort na ostrove Thassos. CK SATUR

3. Klíma a počasie

Už v antickom období sa ostrovu hovorilo, že má príjemnú klímu a svieži, čistý vzduch. A to platí aj o viac ako dve tisíc rokov neskôr. Na ostrove je dostatok vlahy, čo vytvára optimálne podmienky aj pre pestovanie rôznych plodín. Kvalita pôdy je tu veľmi dobrá i na pestovanie hrozna. Thassoské lesy kedysi poskytovali drevo na vývoz a stavbu gréckych lodí. Dnes sa ostrovania venujú pestovaniu olív a to najmä v jeho západnej časti. Pestujú si aj slivky a orechy. Bohatú vegetáciu tvoria borovice, smreky, cédre, gaštany a duby. Sezóna na ostrove je od júna do polovice septembra, kedy môžete počítať s príjemným letným počasím okolo 32 stupňov a teplotou mora okolo 26 stupňov.

Thassos, ostrov medzi zeleňou a morom. CK SATUR

4. Atrakcie

Pri spoznávaní ostrova si nenechajte ujsť napríklad Jeep Safari, a to buď do hôr alebo na spoznávanie pobrežia. Úchvatná je pláž Tripiti s jaskyňou, kde v jej blízkosti po krátkom plávaní objavíte "Secret Beach", ktorú budete mať iba pre seba. Len pár metrov od tejto atrakcie sa nachádza veľmi pekný hotel Blue Dream Palace 5*. Svoju slávu má aj stredisko Skala Potamia a bar "Erica Kantona", ktorý vďaka svojmu vzhľadu a podobe na známeho futbalistu zbohatol.

Veľmi atraktívne sú horské dedinky učupené celkom v zeleni ako je napríklad Prinos, odkiaľ sa i ďalej môžete vybrať k tradičným kamenným domom. Hornaté vnútrozemie má i dedina Kalirachi. V dedinke Kalyvia nájdete kostolík s vytesanými reliéfmi. Vo výške 800 metrov nad morom na jednom vrchole hory Ypsarion je dedinka Kastro, ktorá vznikla v časoch pirátov, o čom svedčia 600 rokov staré ochranné múry. Nenechajte si ujsť aj lagúnu Giola, ktorú vraj stvoril Zeus pre krásnu Afroditu, aby tam mohla plávať. Nájdete ju na juhu ostrova, neďaleko Astris. Tento prírodný morský bazén má 20 m dĺžku a 15 m šírku. A určite patrí medzi thassoské "naj".

Lagúna Giola na juhu ostrova Thassos. CK SATUR

5. Chutná gastronómia

Kvalita jedla je na ostrove mimoriadna. O tom svedčí čerstvá zelenina, ovocie, kvalitné mäso, samozrejme ryby a plody mora. Ku tomu nechýba vynikajúci panenský olivový olej, olivy, med a oriešky. Chutné sú napríklad chobotnice, ktoré si domáci sušia na slnku. Výborná je grilovaná s citrónom a olivovým olejom. Vynikajúcou lahôdkou je pečená jahňacina so zemiakmi a zeleninou. Chutné jedlo nájdete napríklad v horských dedinkách Megalo Kazaviti a Mikro Kazaviti s námestím, 800 rokov starým stromom a s reštauráciami s príjemným sedením, do ktorých zväčša chodia iba domáci a turisti, ak majú šťastie a toto čarovné a pokojné miesto objavia. Určite tiež ochutnajte silnú grécku kávu alebo lahodné frappé, ktoré sa pripravuje za studena. Nenechajte si ujsť rannú návštevu miestneho pekárstva, odkiaľ sa neodchádza nikdy naprázdno.

Špeciality z Thassosu. depositphotos.com

6. Zábava pre deti

S deťmi si môžete vybrať hotely priamo na pláži a s pozvoľným vstupom do mora, kde sú pieskové pláže. Hotely majú animačné programy, ktoré môžu deti využívať. V hoteli Alea 5* robí animačný program slovenský tím Planet Fun od CK SATUR. Mnohé majú bazény aj pre najmenších, či atrakcie ako šach, mini kolotoč, mini golf, ihriská a mini kluby. Väčšie deti si môžu zahrať futbal, či plážový volejbal. Na niektorých plážach sa dajú vyskúšať aj rôzne vodné športy. Zaujímavá je pre deti aj samotná plavba na ostrov veľkým trajektom, ktorý sprevádzajú smelé čajky. Stačí mať pri sebe keksík alebo kúsok pečiva a o zábavu bude na palube lode postarané. Tiež si môžete urobiť jednoduchý výlet autom s deťmi na spoznávanie pláží ostrova, zájsť si do malebnej dedinky na zmrzlinu, alebo si zakúpiť lodný výlet a spoznávať tak Thassos z lode.

Ostrov Thassos si môžete pozrieť aj počas výletu loďou. CK SATUR

7. Doprava na ostrov

Keďže na ostrove letisko nie je, najbližšie, kde sa dá pristáť je pevninské mesto Kavala. To je vzdialené od Thassosu 8 km. Cesta veľkým trajektom trvá cca 40 min. a je príjemným spestrením, kde už dopredu vidíte, že sa máte na čo tešiť. Trajekty sú pohodlné, veľké a zmestia sa do nich autá aj autobusy. Vnútri trajektu nájdete príjemné klimatizované prostredie na sedenie aj s barom, kde dostanete zakúpiť nápoje a rôzne snacky. V exteriéri trajektu môžete sedieť, alebo sa aj prechádzať a pozorovať grécku pevninu i ostrov. Trajekt prichádza do hlavného mesta Limenas. Tu nájdete plno obchodíkov, reštaurácií a pekné uličky, v ktorých sa oplatí stratiť. Z Limenas vedie pobrežná cesta, ktorá dokola kopíruje celý ostrov.

Prístav v hlavnom meste Limenas na gréckom ostrove Thassos. CK SATUR

8. História ostrova

Už grécky historik Hérodotos opísal v 5. storočí pred n.l., že ostrov je plný zlata, dreva a mramoru. Prišiel sa sem presvedčiť, či tu ozaj stojí Herkulesova svätyňa. Thassos v antike patril k najhustejšie obývaným ostrovom. Boli tu postavené dva prístavy v jeho severnej časti, obranné hradby, taktiež svätyňa Dionýza, agora, kde sa sústreďoval spoločenský život. Dnes môžeme obdivovať aj zbytky hlavného trhoviska, časti budov, kde sa konali prednášky, chrámy, snemovňu, či divadlo pre tri tisíc divákov. To sa používa i dnes ku hrám antických autorov. O histórii podáva svedectvo aj Thassoské múzeum, ktoré vystavuje unikátne kúsky.

Antická agora na ostrove Thassos. CK SATUR

V čase kresťanstva tu vznikli kostoly a kláštory. Za návštevu stojí krásny kláštor sv. Archangela, ktorý bol postavený v nádhernej časti južného pobrežia na útese. Ak cestujte autom, zastavte cca 5 km odtiaľ na vyhliadkovom bode a pozrite si kláštor z diaľky.

Kláštor sv. Archangela na juhu ostrova Thassos. CK SATUR

9. Príbeh o mramore

Thassos sa vo svojej minulosti preslávil aj bielym mramorom. Ten sa využíval na stavbu chrámov a ciest. Bola ním vyložená cesta medzi Alyki a Koinyra v juhovýchodnej časti ostrova. Tento mramor sa použil na stavbu Artemidinho chrámu v Efeze. Tvorili sa z neho i sochy, zdobili sa ním chrámy a neskôr kostoly. V starovekom lome Ancient Marble Quarry sú dnes pozostatky dedinky, ktoré môžete preskúmať. Tip CK SATUR: neostávajte iba dole pri pozostatkoch domov, ale vyjdite hore na kopec. Naskytne sa vám scenéria na bývalý lom, ktorý v súčasnosti, pre globálne otepľovanie, postupne zaplavuje more. V pozadí s bielymi mramorovými útesmi vytvára krásnu scenériu a tiež skvelé miesto na fotky na instagram. O tom, že thassoský mramor je jedinečný, svedčí aj to, že aj najvyššia veža sveta Burj Khalifa má mramor z Thassosu.

Thassoský mramorový lom zaliaty morom. CK SATUR

Mramor sa na ostrove ťaží aj v súčasnosti. Ak si ho chcete bližšie obzrieť, vydajte sa autom (odporúčame offroad) po prašnej ceste, ktorá zároveň vedie aj na obľúbené pláže Marbel Beach a Porto Vathy Beach. Kúsok od pláže sa Vám cestou zjaví obrovský lom s bielym mramorom a bielym "mramorovým práškom" úplne všade.

Lom, v ktorom sa ťaží thassoský mramor. CK SATUR

10. Thassoské legendy

Fénickí bratia Thaso a Kadmos sa podľa gréckej mytológie dostali na ostrov pri pátraní po krásnej sestre Európe, ktorú uniesol Zeus premenený na býka (tento výjav nájdete na 2 eurovej gréckej minci). Keďže ju tu nenašli, vybrali sa do delfskej veštiarni po veštbu a radu. V nej sa dozvedeli, že každý má však iný osud. Kadmos mal založiť grécke mesto Théby a Thaso ostrov Thassos, z ktorého malo vyrásť obchodné a námorné centrum. Čo sa nakoniec aj stalo.

Aj čarovná dedinka Panagia, v ktorej žijú najstarší obyvatelia ostrova, má svoju legendu. Je spojená s kvalitnou vodou z hôr, z ktorej ak sa muž raz napije, stratí hlavu, zamiluje sa a ožení sa s gréckou ženou. Ak by aj Vám srdce zapišťalo za sobášom s miestnou Grékyňou, v dedinke nájdete niekoľko voľne dostupných miest, z ktorých je možné sa tejto zázračnej vody napiť. Iná legenda zas hovorí o delení majetku medzi deti, v rámci ktorej ešte v nedávnej minulosti rodičia vraj dávali poslušným deťom pozemky hlavne v horách pre lepšiu úrodnosť pôdy, a tým neposlušným zostali pozemky len pri mori, ktoré ale žiadnu úrodu neprinášali. Koniec koncov, však svoju "úrodu" priniesli, pretože dnes sú na týchto miestach postavené hotely a turistické strediská.

Čarovná dedinka Panagia depositphotos.com

Pre viac informácií o vstupných podmienkach ako i podmienkach návratu do Grécka sa dozviete od CK SATUR z covid mapy. Aktuálne sa však Grécko nachádza na zozname bezpečnej krajiny, čo z nej robí aj hit tohto leta.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok