Armstrong musí vrátiť milióny dolárov z prémií

TASR, SITA
23.10.2012 08:07

Potrestaný Lance Armstrong, ktorý pondelkovým rozhodnutím Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) dostal doživotný zákaz súťažne športovať a prišiel aj o sedem titulov z cyklistickej Tour de France, zatiaľ verejne nevystúpil a nevysvetlil svoj postoj k celej záležitosti.

Armstrong musí vrátiť milióny dolárov z prémií
SITA

Momentálne jediným jeho komentárom k dištancu je zmena profilu na sociálnej sieti Twitter. Do pondelka bola jeho charakteristika na konte @lancearmstrong "Otec piatich úžasných detí, sedemnásobný víťaz Tour de France, naplno bojujúci proti rakovine, čiastočný triatlonista." Pár hodín po rozhodnutí UCI už na Armstrongovom profile svietilo: "Vychovávam 5 detí. Bojujem proti rakovine. Plávem, bicyklujem, behám a hrám golf kedykoľvek môžem." Bol to jediný komentár, ktorý sa verejnosť dozvedela od Armstronga v posledných hodinách.

Armstronga mnohí považujú za najväčšieho klamára v dejinách športu. Americká antidopingová agentúra (USADA) pred pár dňami informovala o získaní nevyvrátiteľných dôkazov, že Armstrong a jeho niekdajší zamestnávateľ, tím US Postal Service, boli zapletení do "najsofistikovanejšieho, najprofesionálnejšieho a najúspešnejšieho dopingového programu v histórii športu".

Svoje 202-stranové rozhodnutie o doživotnej suspendácii cyklistu a ďalších 1000 strán podporných dôkazov zaslala UCI a Svetovej antidopingovej agentúre (WADA). Dôkazy obsahujú výpovede 26 osôb, z ktorých 15 bolo v kontakte s jazdcami a oboznámených s dopingovými aktivitami US Postal Service.

Armstrongovi odobrala USADA v septembri všetkých sedem celkových triumfov, ktoré získal na najprestížnejších pretekoch na svete Tour de France. USADA to oznámila po tom, ako 41-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať proti obvineniam z užívania dopingu. Tresty v pondelok potvrdila aj UCI.


Šéf WADA Fahey privítal verdikt UCI

Svetová antidopingová agentúra (WADA) privítala rozhodnutie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) potrestať Lancea Armstronga v rozsahu navrhnutom Antidopingovou agentúrou USA (USADA). Prezidenta WADA Johna Faheya utrvrdil postup UCI v nádeji, že prípad dospeje k "správnemu riešeniu" a môže očistiť cyklistiku od dopingovej minulosti.

UCI v pondelok potvrdila, že Lance Armstrong má doživotne zastavenú činnosť, odoberú mu sedem víťazstiev v rade na Tour de France (1999 - 2005) a anulujú všetky jeho výsledky od 1. augusta 1998. To všetko za aktívnu účasť v "najsofistikovanejšom, najprofesionálnejšom a najúspešnejšom dopingovom programe v histórii športu" spojenom s tímom US Postal Service.

"UCI cíti, že tento prípad môže byť katalyzátorom očisty cyklistiky od zostávajúcich stôp dopingových programov poškodzujúcich meno športu. Tento prístup je pre WADA povzbudzujúci," uviedol austrálsky šéf WADA. Agentúra má právo napadnúť riešenie kauzy na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Napriek reakcii UCI sa ho nezrieka.

"WADA oznámi svoje rozhodnutie. Budeme pokračovať v analýze dôkazov, aby sme najväčší dopingový prípad v histórii športu doviedli k správnemu riešeniu," uviedol Fahey. Podľa hovorcu WADA Terencea O'Rorka je tento postup štandardný a nie je vyjadrením nesúhlasu s USADA či UCI. "Všetko nasvedčuje tomu, že USADA a UCI postupovali správne," dodal O'Rorke.


McQuaid bráni Verbruggena, viní dopujúcich jazdcov

Šokujúce zistenia o rozsahu dopingového podvodu Lancea Armstronga postavili pred múr zodpovednosti aj Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI). Pondelkovým potvrdením trestov od Antidopingovej agentúry USA (USADA) možno splnila očakávania, ale kritikov neumlčala. Pod paľbou je bývalý prezident UCI Hein Verbruggen (1991 - 2005) aj jeho nástupca Pat McQuaid. Nie len cyklistický svet zaujíma, ako je možné, že Armstrong prešiel bez úhony vyše 200 antidopingovými kontrolami.

"Vždy iba popierali existenciu problému a robia to aj teraz, keď tvrdia, že o ničom, nevedeli. Niekde sa to všetko musí skončiť a UCI by konečne mala prevziať zodpovednosť," myslí si škótsky cyklista David Millar, ktorý vie, o čom hovorí. Sám si odpykal dvojročný trest za doping. Kritici žiadajú odvolanie Holanďana Verbruggena z postu čestného prezidenta UCI a prehodnotenie jeho členstva v Medzinárodnom olympijskom výbore.

McQuaid ale tvrdí, že rozhodujúci podiel viny majú samotní cyklisti. Aj tí, čo svedčili proti Armstrongovi. "Nejde tu o to, či držím Verbruggenovi stranu alebo nie. Antidopingová agentúra USA nenašla nič, v čom by UCI spravila chybu. Pri všetkej úcte, myslím si, že športovci volajúci po Verbruggenovej hlave sa snažia zbaviť vlastnej zodpovednosti. Sú to dospelí ľudia a mali možnosť voľby, či budú dopovať alebo nie. Nikto iný za ich zlyhanie nemôže, iba oni sami. Pán Verbruggen nedržal Davidovi Millarovi ruku, keď si pichal injekciu. To isté platí o všetkých cyklistoch z tímu US Postal. Oni sa rozhodli a snažili sa oklamať systém. Nemám pocit, že by sme za konanie týchto ľudí mali posielať na pranier funkcionárov," povedal prezident UCI McQuaid.


Reakcie svetových médií

Reakcie svetových médií na doživotný dištanc pre amerického cyklistu Lancea Armstronga a odobratie siedmich titulov za triumfy na Tour de France:

www.idnes.cz (Česko): "Hanba vyvrcholila, píšu o Armstrongovi. Z diela hrdinu je množstvo zrúcanín. Žiadny cyklista nezískal v posledných rokoch toľko slávy, na žiadneho teraz nepadá toľko špiny."

www.ihned.cz (Česko): "Armstrongova éra: za pätnásť rokov stálo na pódiu Tour de France len jedenásť čistých. Armstrong bude musieť vracať miliónové prémie. Americká poisťovňa SCA žiada späť bonus 7,5 milióna dolárov, ktorý na nej Lance vysúdil v roku 2006. Poisťovňa vtedy odmietla peniaze za šiesty titul na Tour de France vyplatiť pre podozrenie z dopingu."

USA Today (USA): "Po rokoch odmietania a zapierania, Armstrongova taktika skolabovala. Armstrong mal v podstate stále rovnakú odpoveď pre ľudí, ktorí ho obviňovali z podvodu a dopingu. Vehementne sa bránil a svojich odporcov všetkých nazval klamármi."

Los Angeles Times (USA): "Lanceovi Armstrongovi odobrali všetky tituly. Zaslúži si, aby išiel do zabudnutia."

L'Equipe (Francúzsko): "Komu pripadnú víťazstvá? Dostanú žlté dresy pôvodne druhí v poradí, alebo zostane výsledková listina všetkých siedmich ročníkov nedotknutá? Medzinárodná cyklistická federácia UCI vyrieši túto otázku v piatok."

Marca (Španielsko): "Po tom, ako mu odobrali sedem titulov, zmenil Armstrong svoj profil na twitteri. Vyhodil z neho frázu sedemnásobný víťaz Tour de France."

Gazzetta dello Sport (Taliansko): "Armstrong - z hrdinu sa stal tyran Tour. Vyhral boj s rakovinou, zvádzal súboje s Pantanim, no vo svetovej cyklistike zostane zapísaný čiernymi písmenami. Kariéra kontroverznej osobnosti sa skončila neslávne."

Il Messaggero (Taliansko): "Armstrong zmizne z cyklistickej mapy a príde o všetkých sedem titulov z Tour de France. Americká antidopingová agentúra mala pravdu - v snahe zvíťaziť Lance siahol po zakázaných látkach."

BBC (Veľká Británia): "Jedno z kľúčových obvinení proti Lancovi Armstrongovi znie – jeho kariéra víťaza Tour bola od začiatku do konca poháňaná dopingom."

Poisťovňa žiada od Armstronga vrátenie bonusových platieb

Poisťovacia spoločnosť z Dallasu požaduje od Lancea Armstronga vrátiť milióny dolárov, ktoré od nej cyklista dostal na prémiách. Armstrong sa v minulosti so spoločnosťou SCA Promotions súdil, keďže mu nechcela vyplatiť bonus 5 miliónov dolárov. Poisťovňa chcela po šiestom triumfe Američana na Tour de France v roku 2004 motivačnú prémiu stornovať práve pre podozrenia, že fenomenálny cyklista má zakázaný "doplnkový pohon organizmu".

Arbitrážna komisia rozhodla v prospech Američana a priznala mu nárok na 7,5 milióna dolárov. "Pán Armstrong už nie je dlhšie oficiálnym víťazom Tour de France a výsledkom toho je, že mu už neprináležia žiadne bonusové platby od SCA," uviedol vedúci právneho oddelenia spoločnosti Jeffrey Dorough.

Podľa webu Velonation vyplatila spoločnosť Armstrongovi celkovo na rôznych bonusoch 12 miliónov dolárov. "Jediná suma, ktorú môžem potvrdiť, je 7,5 milióna dolárov, ktoré sme zaplatili po arbitráži v roku 2006. V hre však mohli byť aj iné položky," priznal Dorough.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok