Na očkovanie proti koronavírusu je v Česku možné prísť aj bez registrácie

TA3 TASR
12.7.2021 08:55

V Česku je od pondelka možné prísť na očkovanie proti koronavírusu aj bez registrácie. Česká vláda bude tiež v pondelok rokovať o možnosti skrátenia časového rozostupu medzi prvou a druhou dávkou vakcíny, informovala české spravodajská televízia ČT24.

Na očkovanie proti koronavírusu je v Česku možné prísť aj bez registrácie
TASR/AP

Ľuďom, ktorí sa na očkovanie neprihlásili, budú zatiaľ k dispozícii dve očkovacie miesta v Prahe, a to na hlavnej železničnej stanici a v obchodnom centre Chodov. Podľa českého ministerstva zdravotníctva Adama Vojtěcha chce vláda takto očkovanie viac priblížiť ľudom a "získať" tak nových ľudí, ktorí sa doteraz z nejakého dôvodu ešte neregistrovali. "Chceme vytvoriť možnosť očkovať sa bez registrácie. Očkovacích látok máme v túto chvíľu dostatok," uviedol Vojtěch.

Podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácii a  štatistiky Ladislava Duška je nevyhnutné v lete preočkovať čo najviac ľudí, aby sa tak "nevytvorila vírusová nálož, ktorá by na jeseň veľmi pokazila trend".

Český premiér Andrej Babiš tiež v nedeľu avizoval, že navrhne v pondelok na rokovaní českého kabinetu skrátenie časového rozostupu medzi prvou a druhou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podľa ČT24 musia v súčasnosti záujemcovia o vakcínu čakať po prvej dávke šesť týždňov. Česká vláda totiž na jar predĺžila pôvodný rozostup z troch týždňov na šesť v snahe zaočkovať prvou dávkou očkovacej látky čo možno najviac ľudí.

Plne zaočkovaných je vyše 3,8 milióna ľudí

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva je v Česku plne zaočkovaných už viac ako 3,8 milióna ľudí, čo predstavuje približne 35 percent obyvateľov krajiny. Prvou dávkou vakcíny je v krajine momentálne zaočkovaných viac ako 5,1 milióna Čechov. Celkovo bolo pritom v Česku podaných už takmer deväť miliónov vakcín.

Počet prípadov v Česku však v posledných dňoch stúpa. V sobotu v krajine pribudlo 159 nových nakazených, čo je o 35 viac než týždeň predtým. Reprodukčné číslo je na hodnote 1,35, čo je najviac od začiatku tohto roka. V nemocnici je s covidom momentálne 25 ľudí. V krajine za posledných šesť dní neregistrovali nijaké úmrtia spojené s koronavírusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok