Prázdninový tip: Viete, ako sa žilo v období Veľkej Moravy? V Bojnej sa dozviete veľa zaujímavostí

TA3 TASR
12.7.2021 08:34

Prehliadku archeologickej lokality a spoznávanie života na staroslovanskom hradisku Valy v Bojnej ponúkajú turistom komentované prehliadky, ktoré sa tam počas leta konajú každú sobotu.

Bojná
TASR/Martin Palkovič

„Turisti tak môžu zažiť jedinečný zážitok, ktorý im priblíži obdobie Veľkej Moravy,“ pozýva Nitrianska organizácia cestovného ruchu i obec Bojná.

Hradisko Valy bolo v 9. storočí významným opevneným mocenským centrom, ktoré ležalo na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím. Na rozsiahlom archeologickom nálezisku sa priamo v prírode nachádzajú rekonštrukcie veľkomoravských opevnení, príbytkov i remeselných dielní.

V lete sa tam komentovaný sprievod koná každú sobotu od 12. do 17. hodiny. „Sprievodca návštevníkov privíta pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy. Turisti pri prehliadke získajú množstvo informácií o vzniku a význame hradiska. Dozvedia sa tiež zaujímavosti o tom, ako sa tu vo veľkomoravskom období i žilo, i o tom, čo predchádzalo zániku a znovuobjaveniu pokladov tejto lokality. Okrem toho bude počas celého leta pre návštevníkov Bojnej sprístupnené Archeologické múzeum Veľkej Moravy,“ pripomína NOCR.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok