Útočníka s nožom zadržali skôr, ako mohol zaútočiť na fínskeho premiéra

TASR
22.10.2012 20:34

Fínsky premiér Jyrki Katainen vyviazol bez zranenia z dnešného incidentu v meste Turku, kde ho popoludní na predvolebnom zhromaždení pred univerzitou konfrontoval muž s nožom. Podľa vyjadrenia polície sa muž "nesprával agresívne ani priamo neohrozil premiéra a ľudí okolo".

Útočníka s nožom zadržali skôr, ako mohol zaútočiť na fínskeho premiéra
SITA

Hovorca premiéra Kari Mokko povedal, že muž hovoril s premiérom predtým, ako v jeho bezprostrednej blízkosti vytiahol nôž. Ochranka ho ihneď zadržala a nachádza sa vo väzbe.

Motív muža, podľa polície tridsiatnika s dlhými vlasmi, nie je známy. Verejnoprávny rozhlas YLE uviedol, že muž si neočakávane kľakol a zrazu sa mu v ruke objavil nôž, ktorý položil na zem.

Politici v severských krajinách sa zvyknú rozprávať s voličmi bez prísnych bezpečnostných opatrení, napriek zopár útokom, ktoré sa skončili tragicky. Vo Švédsku zastrelili v roku 1986 na štokholmskej ulici premiéra Olofa Palmeho a pred deviatimi rokmi smrteľne pobodali v nákupnom centre ministerku zahraničných vecí Annu Lindhovú. Obaja politici boli medzi ľuďmi bez ochranky.

Štyridsaťjedenročný fínsky premiér, ktorý vedie fiškálne konzervatívnu proeurópsku Národnú koaličnú stranu, po krátkej prestávke pokračoval v rozhovoroch s voličmi pred nedeľňajšími komunálnymi voľbami. Premiér je veľmi obľúbený, podľa prieskumu, o ktorom v piatok informovali noviny Ilta-Sanomat, jeho strana získa vo voľbách najviac hlasov.

Fínsko je jednou z mála ekonomík eurozóny, ktorým zostal rating AAA v dôsledku prísnej fiškálnej politiky. Pokles exportu však prinútil mnohé spoločnosti v uplynulých mesiacoch prepúšťať. Niektorí voliči sú tiež nespokojní s účasťou Fínska v eurovaloch, hovoria, že zachraňujú rozhadzovačné krajiny, zatiaľ čo fínski daňoví poplatníci musia rešpektovať prísny rozpočet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok