Vo finále Wimbledonu si zahrá Berrettini: Je to najlepší deň v mojom tenisovom živote

TA3 TASR
9.7.2021 19:04

Taliansky tenista Matteo Berrettini sa premiérovo v kariére predstaví vo finále grandslamového turnaja. V semifinále dvojhry vo Wimbledone si ako siedmy nasadený v piatok poradil so štrnástkou podujatia Poliakom Hubertom Hurkaczom v štyroch setoch 6:3, 6:0, 6:7 (3) a 6:4.

Vo finále Wimbledonu si zahrá Berrettini: Je to najlepší deň v mojom tenisovom živote
TASR/AP

V nedeľňajšom finále sa stretne s úspešnejším z druhého semifinále medzi Srbom Novakom Djokovičom a Kanaďanom Denisom Shapovalovom.

Dvadsaťpaťročný Berrettini dosiahol doteraz najvýznamnejší úspech v kariére, v semifinále na podujatiach veľkej štvorky bol predtým aj na US Open v roku 2019. Aktuálne deviaty hrač svetového rebríčka je vôbec prvý taliansky hráč, ktorý sa predstaví vo wimbledonskom finále. Grandslamový titul vybojoval z jeho krajanov naposledy Adriano Panatta na Roland Garros v roku 1976. 

Na londýnskej tráve štartuje iba tretíkrát v kariére, prišiel sem ovenčený titulom z turnaja na rovnakom povrchu v Queen´s Clube. Na okruhu ATP získal zatiaľ päť titulov.
   

Úvod bol vyrovnaný

Prvé semifinále malo v úvode vyrovnaný priebeh iba do piatej hry prvého setu. Od stavu 2:3 zo svojho pohľadu už na dvorci jasne dominoval Berrettini, ktorý vyhral nasledujúcich 11 hier v sérii a urobil rozhodujúci krok k postupu. Rodák z Ríma minimálne kazil, v druhom sete urobil jedinú nevynútenú chybu. 

Navyše ťažil z precízneho servisu i výbornej hry na returne, v druhom dejstve dovolil súperovi iba 40-percentnú úspešnosť po prvom podaní a sám sa v tejto štatistike dostal na úroveň 92%. Aj v treťom sete mal herne navrch, ale Hurkacz si tentoraz podržal servis a v tajbrejku už kraľoval. Poliak získal rýchlo náskok 4:0 a vynútil si štvrtý set. Ten bol po brejku hneď v prvej hre už opäť v réžii Berrettiniho, ktorý nepustil súpera do šance na obrat a tešil sa z víťazstva.
   

Ani raz neprišiel o svoj servis

Berrettini ani raz v dueli neprišiel o svoj servis, odvrátil dva brejkbaly a sám ich premenil šesť z desiatich. Talian zahral 22 es a urobil jednu dvojchybu, Hurkacz mal túto bilanciu 5:1. Berrettini jasne predčil súpera v štatistike víťazných úderov (60:27), urobil spolu 18 nevynútených chýb oproti 26 zo strany Poliaka. Zápas trval 2:36 h.

Hurkacz sa predtým na turnaji blysol vyradením Švajčiara Rogera Federera i Rusa Daniila Medvedeva, no napokon sa nestal prvým poľským mužom v grandslamovom finále v histórii. Pred ním sa z jeho krajanov dostal na jednom zo štyroch top turnajov do semifinále iba Jerzy Janowicz.

Najlepší deň v tenisovom živote

 "Nemám slov. Potrebujem asi ešte niekoľko hodín, aby som si vôbec uvedomil, čo sa to okolo mňa deje. Odohral som vynikajúci zápas, užil som si atmosféru a ďakujem za to. Priznám sa, že som si nikdy o takomto niečom ani nedovolil snívať, pretože sa mi to zdalo nedosiahnuteľné. Bol som lepší hráč a myslím si, že aj tretí set som si zaslúžil vyhrať, ale prehru v ňom som rýchlo hodil za hlavu, spamätal som sa z toho a okamžite sa to vyplatilo. 

Uvidíme, kto bude môj súper, obom hráčom v druhom semifinále prajem všetko dobré. Určite je to zatiaľ môj najlepší deň v tenisovom živote a možno ešte príde aj nejaký lepší," povedal v prvej reakcii po postupe do finále taliansky hráč. V ten istý deň ako on zabojuje o wimbledonský titul, nastúpia večer v londýnskom Wembley jeho krajania vo finále futbalových ME proti domácemu Anglicku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok