Európska agentúra pre lieky našla súvislosť medzi ochoreniami srdca a vakcínami Pfizer a Moderna

TA3 TASR
9.7.2021 13:46

Už skôr sa objavili správy, podľa ktorých sa u ľudí očkovaných vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna, prejavili ochorenia srdca. Európska lieková agentúra potvrdila, že našla súvislosť medzi očkovaním a ochoreniami.

Výbor pre hodnotenie rizík liekov Európskej agentúry pre lieky po preskúmaní všetkých dostupných údajov dospel k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Informovala o tom agentúra v piatok na svojej internetovej stránke.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca. Podľa správy Európskej liekovej agentúry sa prejavujú najmä dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku, búšením srdca a nepravidelným tepom.

Odborníci z Výboru pre hodnotenie rizík analyzovali prípady myokarditídy a perikarditídy, ktoré boli po očkovaní nahlásené v Európskom hospodárskom priestore. V súvislosti s myokarditídou išlo o 145 prípadov po vakcíne Comirnaty a 19 prípadov po vakcíne Spikevax. Pri perikarditíde išlo o 138 prípadov po vakcíne Comirnaty a 19 po vakcíne Spikevax, približuje v správe agentúra.

Prípady myokarditídy alebo perikarditídy sa zvyčajne vyskytli do 14 dní po očkovaní - častejšie po druhej dávke vakcíny - u mladších dospelých mužov.

Päť prípadov nahlásených v Európskom hospodárskom priestore bolo smrteľných. Išlo o pacientov vo vysokom veku alebo s inými pridruženými ochoreniami.

Podľa záverov výboru majú byť myokarditída a perikarditída pridané do zoznamu vedľajších účinkov daných vakcín s neznámou frekvenciou výskytu.

Vzhľadom na to, že podľa dostupných vedeckých dôkazov vakcíny poskytujú vysoký stupeň ochrany pred ochorením Covid-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom, celkové prínosy očkovania i naďalej prevyšujú jeho riziká, dodáva Európska agentúra pre lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok