K horúčavám sa pridajú aj búrky. Pre takmer celé Slovensko platí výstraha

TA3
9.7.2021 07:57

Včerajší horúci deň by sa už podľa meteorológov nemal opakovať. Od extrémnych horúčav si však neoddýchneme, navyše sa k nim pridajú aj búrky. Hydrometeorologický ústav varuje pred lejakmi takmer na celom území Slovenska, pre ktoré je od poludnia vydaná výstraha prvého stupňa. Teplota sa môže vyšplhať až na 34 stupňov Celzia.

Výstrahy pred búrkami platia pre všetky kraje do 18.00 h, s výnimkou Košického a Prešovského kraja, kde platí výstraha až do 21.00 h. SHMÚ upozorňuje aj na pravdepodobnosť búrok s krúpami. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," píše ústav na svojom webe.

Zároveň upozorňuje aj na možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Pre viaceré okresy Košického a Prešovského kraja vydal SHMÚ výstrahu pred vysokými teplotami. Tie môžu v tejto oblasti dosiahnuť ojedinele až 33 stupňov Celzia. Výstraha platí od 13.00 h do 18.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok