Atentát na prezidenta zosnovalo 28 ľudí, vyhlásila polícia. Viacerých zatkli

TA3 TASR
9.7.2021 07:47

Dovedna 28 ľudí zosnovalo a spáchalo atentát na haitského prezidenta Jovenela Moisa. Informovala o tom vo štvrtok večer miestneho času haitská polícia s tým, že išlo o 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov s haitským pôvodom.

Po ďalších pátrajú

"Zatkli sme 15 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu. Traja Kolumbijčania boli zabití, zatiaľ čo ďalších osem je na úteku," oznámil na tlačovej konferencii šéf haitskej polície Léon Charles. Ešte v stredu uvádzala haitská polícia, že zabití boli štyria podozriví, všíma si agentúra AFP a dodáva, že Charles túto nezrovnalosť novinárom nevysvetlil.

Šéf polície však povedal, že atentátnikom skonfiškovali zbrane a iné predmety. Dodal, že pokračuje pátranie po ďalších ôsmich útočníkoch. "Posilníme naše vyšetrovacie a pátracie techniky s cieľom dolapiť týchto ďalších ôsmich žoldnierov," dodal.

Malo ísť aj o bývalých vojakov

Kolumbijský minister obrany Diego Molano uviedol, že podľa doterajšieho vyšetrovania boli prinajmenšom šiesti členovia komanda, ktoré zavraždilo haitského prezidenta, bývalými kolumbijskými vojakmi. "Prvotné informácie naznačujú, že ide o kolumbijských občanov, príslušníkov armády vo výslužbe," uviedol. Minister dodal, že kolumbijskej polícii aj armáde nariadil, aby haitským úradom pomohla s vyšetrovaním prípadu. Haiti požiadalo o pomoc s vyšetrovaním aj Spojené štáty, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Haitského prezidenta Moisa zavraždili v noci na stredu v jeho rezidencii. Dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph povedal, že prezidenta usmrtilo "ťažko ozbrojené a dobre vycvičené" komando. Podľa oficiálneho oznámenia úradu vlády hovorili niektorí členovia komanda po anglicky a španielsky. Prezidentovu manželku previezli so strelnými zraneniami do Miami v USA. Podľa tamojších úradov je v stabilizovanom stave.

Moise (53) bol obchodníkom a podnikateľom v poľnohospodárstve. V poradí 42. prezidentom Haiti sa oficiálne stal 7. februára 2017 po tom, čo zvíťazil vo voľbách v novembri 2016. Hlasovanie vtedy poznačila nízka účasť. Od roku 2018 čelil výzvam na rezignáciu v súvislosti s protestmi proti vysokým cenám pohonných látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok