Obavy, že Ústavný súd bude poplatný Smeru, sa nesplnili. Výhrady politikov sú už tradícia

TA3
9.7.2021 06:00

Ústavný súd rozhodol, že referendum o predčasných voľbách sa nemôže konať. Reakcie medzi politikmi sú rôzne. Ako treba toto rozhodnutie vnímať? Pýtali sme sa ústavného právnika Radoslava Procházku.

Ústavný súd 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Nezávislá inštitúcia

"Ako občan a ako akademik nie som s tým rozhodnutím stotožnený, ale ako advokát a, s prepáčením, verejný intelektuál, považujem za dôležité prispievať k budovaniu autority tejto inštitúcie," povedal Procházka o rozhodnutí Ústavného súdu.

Procházka si myslí, že ešte počas pôsobenia tejto vlády Ústavný súd vynesie aj rozhodnutia, v ktorých potvrdí protiústavnosť niektorých zákonov, na ktoré poukazuje opozícia. "Sú tam návrhy, ktoré si takýto výsledok zaslúžia," hovorí.

Všetci sudcovia ÚS boli menovaní buď prezidentom Andrejom Kiskom alebo Zuzanou Čaputovou, pripomína Procházka. Upozorňuje, že všetci do jedného boli zvolení parlamentom, v ktorom dominovala strana Smer-SD. V tom čase podľa neho panovali "hrôzostrašné obavy", že súd bude poplatný Smeru, "pritom tridsaťročná skúsenosť nám hovorí opak"

Procházka zdôrazňuje, že ÚS je svojbytnou inštitúciou. "Tí ľudia sú nezávislí, nemajú sa komu zodpovedať a rozhodujú podľa svojho presvedčenia," skonštatoval Procházka s tým, že je dôležité to pochopiť a oceniť.

Kritika Matoviča

"Ja si myslím, že v tejto fáze ochorenia už si pán bývalý premiér zaslúži skôr súcit ako posmešky alebo výčitky," povedal Procházka o šéfovi OĽANO a ministrovi financií Igorovi Matovičovi, ktorý na Facebooku kritizoval prezidentku za to, že sa s otázkou o referende obrátila na ÚS. "Podľa mňa sú tie príznaky tak zjavné, že chodiť okolo toho po špičkách a tváriť sa, že je zdravý, nie je na mieste," vyjadril sa Procházka, ale zdôraznil, že on sám už nie je politikom.

"Na Slovensku je dlhá tradícia prelamovania nálezov Ústavného súdu vo chvíli, keď sa väčšej alebo menšej časti politického spektra zdajú sporné alebo sa im nepáčia," myslí si Procházka.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok