Musíte ísť po dovolenke do karantény? Môžete požiadať o pandemickú PN

TA3 TASR
8.7.2021 13:37

Navrátilci z dovoleniek zo zahraničia, ktorí musia podstúpiť povinnú karanténu, môžu lekára požiadať o vystavenie pandemickej PN. Informovala o tom hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Podmienky štátom nariadenej karantény po návrate na Slovensko sa menia od 9. júla.

Cestovanie do Španielska sa zjednoduší, Slovensko už nie je zozname rizikových štátov
TASR/AP

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sa povinná karanténa môže vzťahovať na osobu, ktorá vstúpi na územie Slovenska, ale aj na ďalšie osoby, ktoré s ňou žijú v spoločnej domácnosti a majú povinnosť izolácie v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení. 

"Tieto osoby môžu lekára požiadať o potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu nariadenej karantény alebo pre ochorenie Covid-19 (pandemická PN). Pri vystavení pandemickej PN si lekár od poistenca môže vyžiadať potvrdzujúce doklady – po návrate zo zahraničia na Slovensko napríklad doklad o pobyte v zahraničí, v prípade ochorenia na Covid-19 doklad o pozitívnom teste," vysvetlila Dvoráková.

Avšak kým lekár zašle do Sociálnej poisťovne potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti poistenca, aj samotný poistenec si musí o pandemickú PN požiadať. Dá sa tak urobiť pomocou elektronickej žiadosti zverejnenej na webovej stránke poisťovne. Úspešné podanie žiadosti poistencovi potvrdí SMS správa.

"O vystavenie pandemickej PN poistenec nežiada, ak ďalej čerpá dovolenku alebo pracuje z domu. Aj v takýchto prípadoch, ak má nariadenú karanténu, je naďalej povinný dodržiavať zásady izolácie," uzavrela hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok