Opatrne s tipmi na chudnutie u seniorov: Chudnú trochu inak

7.7.2021 18:00

Hormonálne zmeny, vysokokalorická strava a znížená aktivita spôsobujú prírastok hmotnosti najmä u starších žien. Tento nežiaduci prírastok sa týka problémových oblastí ako sú boky a brucho. Našťastie existuje niekoľko zmien životného štýlu, ktoré môže chudnutie podporiť. Opatrne však s tipmi na chudnutie u starších ľudí.

Opatrne s tipmi na chudnutie u seniorov: Chudnú trochu inak
Pexels

Fitnes starších žien

Množstvo seniorov má problémy s pohyblivosťou, k tomu sa pridávajú civilizačné choroby či iné zdravotné komplikácie. Zostarnuté telo už tak neposlúcha, senior neustále počíta s novými a ďalšími zdravotnými komplikáciami a berie ich ako argument, prečo necvičiť. Cvičenie je síce dôležité, keď máte záujem chudnúť, no vedľajším pozitívnym efektom je práve prevencia chorôb. Starším ľuďom sa postupujúcim vekom stenčujú svalové vlákna. Výsledkom je spomaľovanie metabolizmu. Spomalený metabolizmus zase spôsobuje prírastok hmotnosti. A človek je zacyklený.

Tip: Silový tréning zabraňuje strate svalovej hmoty s pribúdajúcim vekom. Svaly pomáhajú seniorom aj s bolestivými kĺbmi. Zdvíhanie závažia, ale aj ťažšia práca na záhrade alebo poctivá joga sú tiež príkladom silového tréningu, ktorý by staršie ženy aj bavil.

joga Pexels

Ako cvičiť

Staršie ženy v dobrom zdravotnom stave potrebujú týždenne najmenej 150 minút fyzickej aktivity. Ďalšou možnosťou je 75 minút intenzívnej aeróbnej aktivity týždenne. Pomocou stupnice od 1 do 10 môžete posúdiť úroveň svojej aktivity, pričom 10 je najintenzívnejšou aktivitou. Pri miernej aktivite ste na päťke a stále môžete pri cvičení rozprávať. Intenzívna aktivita je 7 alebo 8 na stupnici, váš srdcový rytmus je vtedy vysoký a nie ste schopní rozprávať viac ako pár slov. Pokiaľ máte problémy so srdcom, o cvičení sa porozprávajte so svojím lekárom. 


jedlo Pexels

Zmena stravy

Starších ľudí sa týka akási „náladová“ zmena chuti do jedla. Čo im chutí dnes, zajtra už nemusí. K tomu sa pridružuje ešte nepravidelná strava, užívanie liekov, ktoré podporujú zvýšenie hmotnosti. Odborníci však upozorňujú, aj keď je strata hmotnosti u starších žiaduca, v niektorých prípadoch môže znamenať celý rad zdravotných problémov, pokiaľ nie je kontrolovaná a plánovaná. 


turistika Pexels

Problém je brucho

S pribúdajúcimi rokmi je častým problémom práve brušný tuk. Bojovať sa s tým dá zvýšením bazálneho metabolizmu konzumáciou mononenasýtených tukov. Medzi potraviny bohaté na tento druh tuku patria avokádo, mandle a arašidy. Rastlinné oleje, ako napríklad repkový olej a olivový olej, sú ďalšími možnosťami. 

Tip: Zmena stravy a konzumácia viac zeleniny a ovocia môže spôsobiť seniorom problémy kvôli horšiemu prežúvaniu jedla.

jedlo Pexels

Neplánovaná strata hmotnosti

Medzi klasické problémy v starobe, ktoré môžu samé od seba spôsobiť stratu hmotnosti patrí zhoršený spánok, dehydratácia, užívanie liekov a stravovacie obmedzenia. Ak na sebe senior spozoruje rýchlu stratu váhy a nevyvíja vlastnú aktivitu, mal by spozornieť. Hra s vnúčatami, alebo prechádzka po lese nie sú náročne športové aktivity s efektom chudnutia. Kontaktuje lekára, aby ste sa uistili, že dôvodom nie je vážna choroba.

Témy: dieťa senior
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok