Matky s deťmi protestovali proti rušeniu sociálnych zariadení

TA3, TASR
22.10.2012 10:53

Proti rušeniu Zariadenia núdzového bývania v Košiciach a rožňavského Domova sociálnych služieb Amalia dnes pred rokovaním zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja protestovala Asociácia prijímateľov sociálnych služieb.

Náš domov, váš zisk?

Pred budovou košického magistrátu, kde krajskí poslanci dnes rokujú, prišlo ráno zhruba 70 demonštrantov - matky s deťmi z košického zariadenia a rodičia so zdravotne postihnutými deťmi z Rožňavy. Niesli pritom transparenty s nápismi ako "Šetrenie cestou rušenia kvalitných a aktívnych rodinných zariadení je neľudské", "Náš domov - váš zisk?", "Stop rušeniu sociálnych zariadení" či "Rušenie núdzového bývania = osamelé matky s deťmi na ulici".

Zastupiteľstvo dnes rozhoduje o zmenách v sieti sociálnych služieb v kraji s cieľom "efektívneho využívania finančných prostriedkov vynakladaných na zabezpečenie sociálnych služieb z rozpočtu KSK za podmienky zvyšovania, resp. zachovania kvality poskytovaných sociálnych služieb".

Rušenie centier

V jej rámci je aj zrušenie Zariadenia núdzového bývania na košickej Adlerovej ulici, miesta pre klientov z neho majú vytvoriť neverejní poskytovatelia.

"Máme obavy, že keď to zrušia, nebudeme mať, kam ísť. Sú tam matky aj detičky, ktoré boli týrané," uviedla Monika Lapošová, ktorá býva v zariadení s tromi deťmi.

Súčasťou plánovaných zmien je aj zrušenie rožňavského DSS Amalia a jeho začlenenie do DSS v meste s názvom Jasanima. "Týka sa to 25 mentálne postihnutých občanov mesta Rožňava. Keď to zrušia cez Jasanimo, tak to bude to veľký zásah do života našich detí, pretože Amalia je situovaná v rodinnom dome, Jasanima v areáli nemocnice. Nie je to efektívne a nie je to zdravé pre naše deti," povedala Erika Vanyová, matka syna s downovým syndrómom - klienta DSS Amalia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok