Pozor na označovanie platieb pri platení daní a preddavkov

SITA
22.10.2012 10:35

Finančná správa stále eviduje niektorých daňovníkov, ktorí neakceptujú označovanie platieb podľa nových pravidiel platných od začiatku tohto roka. Finančné riaditeľstvo preto upozorňuje daňovníkov, aby pri platení daní a preddavkov správne označovali platby a aby na svoje úhrady používali pridelené číslo účtu.

Pozor na označovanie platieb pri platení daní a preddavkov
SITA

"Mimoriadne dôležité pre správne označenie platby je správne uvádzanie variabilného symbolu," informuje finančné riaditeľstvo. Nová tvorba variabilného symbolu bola definovaná vyhláškou, ktorá nadobudla účinnosť od začiatku tohto roka.

Prvé štyri číslice variabilného symbolu označujú podľa týchto pravidiel druh platby dane a ďalších šesť číslic variabilného symbolu označuje obdobie, za ktoré sa platba vykonáva. "Ak ide o platbu dane určenú rozhodnutím správcu dane, uvádza sa vo variabilnom symbole identifikátor určený správcom dane v rozhodnutí," dodávajú daniari.

Finančné riaditeľstvo daňovníkov už skôr upozornilo, aby na svoje úhrady používali pridelené vlastné číslo účtu, ktoré bolo každému daňovému subjektu oznámené osobitným listom v závere vlaňajška. Tzv. staré čísla účtov budú aktívne len do 31. decembra 2012, t.j. týmto dňom budú zrušené.

Od 1. januára 2013 tak budú daniari prijímať úhrady len na účty štátnych príjmov zriadené v Štátnej pokladnici od 1. januára 2012. Číslo účtu pre úhradu príslušnej dane sa skladá z predčíslia označujúceho druh dane, zo základného čísla účtu označujúceho daňový subjekt a z identifikačného kódu Štátnej pokladnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok