Zeman cestuje do zahraničia len sporadicky, budúci rok plánuje návštevu Číny

TA3 TASR
7.7.2021 15:14

Český prezident Miloš Zeman plánuje na budúci rok navštíviť Čínu, kam sa chystá v reakcii na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Po telefonickom rozhovore oboch hláv štátu o tom v stredu na oficiálnej webovej stránke Pražského hradu informoval Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Zeman
TASR/AP

Spravodajský portál Novinky.cz v tejto súvislosti pripomenul, že Zeman navštívil Čínu už viackrát. Chystal sa tam aj vlani na summit s predstaviteľmi krajín strednej a východnej Európy, ktorý sa však pre pandémiu koronavírusu napokon konal až tento rok a len virtuálne. Do zahraničia, ale aj v rámci ČR však cestuje český prezident v posledných mesiacoch, aj z dôvodu pandémie, len sporadicky.

Si Ťin-pching podľa Ovčáčka vyjadril v telefonáte solidaritu s Českom a jeho občanmi v súvislosti s nedávnym tornádom, ktoré na juhu Moravy zasiahlo sedem dedín. Zdôraznil tiež, že Česko považuje za "kľúčového partnera v rámci EÚ".

Prezidenti hovorili aj o ekonomickej spolupráci. Vzájomne sa informovali tiež o tom, ako sa darí stromom, ktorými sa obdarovali pri predošlých návštevách. V telefonáte sa pritom vzájomne uistili, že sa obom darí dobre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok