Matovič dúfa, že Ústavný súd potvrdí právo na referendum

TA3 TASR
7.7.2021 14:39

Minister financií Igor Matovi dúfa, že Ústavný súd SR potvrdí právo ľudí na organizovanie referenda o predčasných voľbách. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády s tým, že samotné predčasné voľby nepodporuje.

Matovič dúfa, že Ústavný súd potvrdí právo na referendum
TASR/Martin Baumann

"Dúfam, že ÚS potvrdí právo ľudí na organizovanie referenda o predčasných voľbách. V prípade, ak by rozhodol naopak, považoval by som to za veľmi smutné a zbytočnú nadprácu zo stany prezidentky proti vôli ľudí," uviedol minister financií. 

Tvrdí, že ak by bola referendová otázka "po vôli" prezidentke, ani by jej nenapadlo sa na ÚS obrátiť. Takto podľa jeho slov berie alebo sa pokúša vziať právo ľuďom na vyjadrenie svojej vôle.

SaS má DNA rozbíjačov vlády

Matovič podčiarkol, že Ústava SR predčasné voľby nezakazuje. Zároveň poukázal na množstvo podpisov občanov, ktorí podporili vyhlásenie referenda. Myslí, že ľudia by mali mať právo referendom skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR. Sám by sa ho podľa vlastných slov nezúčastnil. 

"Každý, kto pôjde na referendum zvyšuje šancu, že referendum bude úspešné," ozrejmil minister. Nepovažuje však za férové, aby sa ľudia nemohli o svojej účasti slobodne rozhodnúť. To, že minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už avizoval, že pôjde, vníma Matovič ako "klasiku". SaS má podľa podľa neho v sebe "DNA rozbíjačov vlády".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok