Vedci vynašli špeciálne rúško. Koronavírus dokáže odhaliť za 90 minút

TA3
8.7.2021 06:00

Dáme zbohom paličkám v nose a klasickému testovaniu? Novinkou v detekovaní koronavírusu je totiž špeciálne rúško. Podľa inžinierov z Massachusetts Institute of Technology a Harvardskej Univerzity totiž dokáže za 90 minút odhaliť, či je človek pozitívny na Covid-19.

Nové čísla
TASR/AP

Je možné zabudovať ich aj do oblečenia

Rúška obsahujú malé špeciálne senzory. Podľa vedcov ich je možné dokonca zabudovať aj do oblečenia, čo poskytne nový spôsob odhaľovania vírusu, uvádza The Jerusalem Post.

James Collins, profesor a hlavný autor štúdie, začal nositeľné senzory vyvíjať pred rokmi na pomoc pri diagnostike vírusov Ebola a Zika.

Senzory sú lyofilizované, teda vysušené mrazom a obklopené zásobníkom vody. Tá sa uvoľní, keď užívateľ stlačí tlačidlo. Keď suché zložky nasiaknu vodu, analyzujú nahromadené kvapky z dychu a začnú ich testovať na Covid-19. Výsledok testu je zobrazený iba na vnútornej strane masky, kvôli ochrane súkromia používateľov, dodáva server MIT News.


Citlivý ako PCR test

Peter Nguyen, vedecký pracovník z Harvardskej Univerzity hovorí o porovnaní so súčasnými podobami testov. "Testovanie vďaka rúšku so senzormi je rovnako vysoko citlivé ako PCR test, no aj rýchle ako ten antigénový," dodal.

Vedci na výrobu rúšok vyskúšali viacero druhov látok. Od bavlny a polyesteru až po vlnu či hodváb, aby zistili, ktoré z nich sú kompatibilné s vybranými senzormi. „Nakoniec sme vybrali pár, ktorý sa v módnom priemysle veľmi často používa na výrobu odevov. Najvhodnejšia bola kombinácia polyesteru a ďalších syntetických vlákien," prezradili vedci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok