Pre olympiádu sa uvažuje o veľkom tuneli pod Tatrami

TA3, ČTK
22.10.2012 10:11

Štrbské Pleso by v budúcnosti mohol spájať s poľským Zakopaným železničný tunel pod tatranskými štítmi. Nové dráhové spojenie by podľa majiteľa lyžiarskych stredísk Tatry mountain resorts bolo súčasťou príprav na zimné olympijské hry v roku 2022, o ktoré sa chce Slovensko uchádzať spolu s Poľskom. Napísal to portál HNonline.sk.

Pre olympiádu sa uvažuje o veľkom tuneli pod Tatrami
ČTK

"Bez takéhoto prepojenia by sa hry mohli uskutočniť len ťažko," vysvetlil predseda dozornej rady TMR Igor Rattaj. Náklady na sedemkilometrový tunel odhadujú na 100 až 150 miliónov eur.

Z projektu, ktorý by naviazal na súčasnú trasu tatranskej elektrickej dráhy, však nie sú nadšení ekológovia. Okrem iného sa im nepáči, že by koľaje vedúce z rušného turistického centra Zakopaného ústili do chránenej Tichej a Kôprovej doliny. Podľa Rattaja by sa ale železnica mohla obom údoliam vyhnúť.

Postoj správy tatranského národného parku sa zatiaľ nepodarilo zistiť. Pri prvej kandidatúre v 90. rokoch však vtedajšie vedenie parku s tunelom nesúhlasilo. Išlo o inú trasu, ktorá sa mala napojiť na Starý Smokovec, pripomenuli HN.

Prvé úvahy o novom spoločnom usporiadateľstve média zverejnili pred dvoma rokmi. Počas posledného víkendu podpísali olympijské súbory oboch zemí deklaráciu o spoločnej kandidatúre a rozdelili si športové disciplíny. Hry by podľa odhadu mali stáť 1,15 miliardy eur. Do odovzdania prihlášok zostáva rok, verdikt padne v roku 2015.

Hlavným kandidátskym mestom by bol Krakov. Za pomlčkou v názve olympiády by za Krakovom mali nasledovať Tatry. Olympijské výbory si tiež rozdelili usporiadanie disciplín. Zjazdy by sa konal v najväčšom slovenskom lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách, boby a sánky v Tatranskej Lomnici a na biatlon by diváci mohli ísť pozrieť do Štrbského Plesa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok