Záchranári na Kamčatke objavili prvé obete havárie lietadla

TA3 TASR
7.7.2021 10:29

Členovia pátracích tímov našli už deväť z 28 obetí, ktoré si vyžiadal utorkový pád lietadla Antonov An-26 na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe.

Neprežil nikto

"V priebehu pátracích prác sa našlo už deväť tiel obetí," povedal pre agentúru TASS zdroj z prostredia ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Kamčatské úrady vyhlásili trojdňový smútok. Rodiny obetí dostanú odškodné v celkovej výške viac než 3,5 milióna rubľov (zhruba 40.000 eur), čo zahŕňa odškodné od leteckej spoločnosti, poistné a príspevok regionálnej vlády.

Lietadlo An-26 odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana, ktoré sa nachádza v severnej časti Kamčatky. Haváriu lietadla miestnych aerolínií Petropavlovsk-Kamchatsky Air Enterprise, ku ktorej zrejme prispelo nepriaznivé počasie, neprežil nikto z 22 osôb a šiestich členov posádky. Medzi cestujúcimi bola aj starostka Palany Oľga Mochirevová.

Zrútenie ruského lietadla TASR/AP

Trosky objavili niekoľko hodín po nehode

Na Kamčatku mal v stredu pricestovať ruský minister dopravy Vitalij Savelijev, ktorý vedie osobitný výbor pre vyšetrovanie príčin nešťastia zriadený ruským úradom pre leteckú dopravu.  

Trosky lietadla sa podarilo nájsť ešte v utorok, niekoľko hodín po nehode. Objavili ich večer pri pobreží polostrova, a to v mori aj na súši, približne 3,8 kilometra od cieľového letiska. Rozptýlené boli v pobrežnom páse dlhom zhruba deväť kilometrov.Pátracie práce počas noci pozastavili a obnovili ich až v ranných hodinách.

Príčina nehody je predmetom vyšetrovania. Podľa jednej z hypotéz stroj havaroval v dôsledku chyby pilota pri slabej viditeľnosti. Ruské úrady otvorili v tejto veci vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia bezpečnosti a pravidiel leteckej dopravy.

Lietadlo bolo v prevádzke od roku 1982 a letové povolenie malo platné do 30. augusta 2021. Pri nehode lietadla An-28 tej istej leteckej spoločnosti v roku 2012 zahynulo desať ľudí. V krvi oboch pilotov, ktorí zahynuli, sa vtedy našiel alkohol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok