FOTO Požiar bol najväčšou tragédiou od tureckej invázie. Ako vyzerá Cyprus?

TA3 TASR ČTK
6.7.2021 16:10

Plamene zničili za dva dni v južnej časti Cypru desiatky štvorcových kilometrov lesa a ďalšej vegetácie. Požiar vypukol v sobotu a už nasledujúci deň písali miestne médiá o najhorších lesných požiaroch v histórii tejto ostrovnej krajiny.

Cyprus
Profimedia

Požiar, ktorý si vyžiadal niekoľko ľudských životov, sa podarilo dostať pod kontrolu v pondelok. Prezident Nikos Anastasiadis, ktorý oblasť navštívil v nedeľu, označil požiare za najväčšiu tragédiu ostrova od tureckej invázie v roku 1974.

Cyperský minister vnútra Nikos Nuris uviedol, že republika zažila "ten najničivejší požiar od svojho založenia – a to ako z hľadiska materiálnych škôd, tak, bohužiaľ, aj v súvislosti s ľudskými životmi."

Cyprus Profimedia

Oheň, rozdúchavaný silným vetrom, vypukol v sobotu popoludní a zahynuli pri ňom štyria egyptskí robotníci. Ich životy vyhasli ešte predtým, než sa oheň podarilo skrotiť prúdmi vody z gréckych a izraelských lietadiel. Telá sa našli v okrese Larnaka.

Cyprus Profimedia

Dôvod požiaru nebol bezprostredne známy, na Cypre však v letných mesiacoch zaznamenávajú vysoké teploty, ktoré v posledných dňoch prekročili aj 40 stupňov Celzia. Polícia uviedla, že v súvislosti s podozrením z podpaľačstva zatkla jedného 67-ročného roľníka, ktorý však obvinenia, že by bol požiar založil on, odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok