Španielsko: Vládnuci konzervatívci zvíťazili v dôležitých regionálnych voľbách

TA3
21.10.2012 23:50

Španielsky premiér Mariano Rajoy si zaistil podporu svojho úsporného kurzu v dnešných regionálnych voľbách v jeho domovskom regióne, Galícii. Jasné víťazstvo nacionalistických strán v Baskicku by však mohlo zanedlho spôsobiť problémy centrálnej vláde v Madride.

Španielsko: Vládnuci konzervatívci zvíťazili v dôležitých regionálnych voľbách
SITA

Španielska vládnuca stredopravá Ľudová strana (PP) by si podľa odhadov zverejnených po zatvorení volebných miestností mala udržať či dokonca zvýšiť absolútnu väčšinu v parlamente Galície, kde vládla 24 z posledných 31 rokov. Druhí skončili opoziční socialisti. Hlasovanie bolo vnímané ako skúška politiky Rajoyovej vlády a prieskumy naznačovali, že galícijskí voliči by mohli PP potrestať.

V Baskicku zvíťazila Baskická nacionalistická strana (PNV), tesne nasledovaná otvorene separatistickou koalíciou Bildu. Socialisti stratili aj v tomto regióne, a to takmer polovicu svojich kresiel, PP pravdepodobne tiež príde o niekoľko regionálnych poslancov.

Baskické voľby podľa očakávaní ovplyvnilo nedávne napätie medzi centrálnou vládou a regiónmi ohľadom toho, či majú byť ich právomoci obmedzené. Nacionalistické strany by mali zvíťaziť v ďalších regionálnych voľbách v Katalánsku 25. novembra. V oboch regiónoch tak budú mať strany podporujúce väčšiu autonómiu či úplnú nezávislosť väčšinu v miestnych parlamentoch, čo zrejme dá nový impulz odporu voči Rajoyovmu prístupu väčšej centralizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok