Trasiete sa niekedy od hladu? Pomôže cukor, ale dôvod je vážny

6.7.2021 18:00

Príznak, ako je triaška tela pred konzumáciou jedla neveští nič dobré. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa môžeme od hladu chvieť. Tým hlavným je pravdepodobne hypoglykémia, máte jednoducho málo glukózy v krvi.

Trasiete sa niekedy od hladu? Pomôže cukor, ale dôvod je vážny
Pexels

Glukóza

Vaše telo premieňa prijaté sacharidy na glukózu. Cirkulujúca glukóza v krvnom obehu vstupuje do buniek pomocou inzulínu. Vo vnútri buniek sa využíva na výrobu energie. Ak energia nie je potrebná, bunky si ju uložia na neskôr. Všetky bunky bežia na glukózu a bez dostatočnej glukózy nemusia byť schopné fungovať.


depresia Pexels

Hypoglykémia

K hypoglykémii dochádza, keď vám dôjde hladina glukózy alebo cukru v krvi. Zvyčajne sa u zdravého človeka pohybuje medzi 70 a 110 mg/dl. Jedným z hlavných príznakov hypoglykémie je práve triaška. Medzi ďalšie patrí hlad, potenie, nervozita, zmätenosť, únava, ťažkosti s rozprávaním a úzkostné správanie.

Tip: Prevencia hypoglykémie môže pomôcť znížiť tras, ktorý vie mnohých vystrašiť.

jedlo Pexels

Príčiny poklesu cukru

Existuje niekoľko dôvodov, prečo vám môže klesnúť hladina cukru v krvi, čo spôsobí, že ste pred jedlom akýsi roztrasení. Nízka hladina glukózy v krvi môže znamenať, že medzi jedlami máte veľkú prestávku. Stav známy ako reaktívna hypoglykémia sa vyskytuje štyri hodiny po jedle. Ak si nedáte občerstvenie medzi jedlami a na ďalšie jedlo počkáte až štyri hodiny, tu treba hľadať príčinu. Ďalším dôvodom môže byť príliš málo kalórií alebo sacharidov. Bez dostatku kalórií si telo nedokáže udržať dostatočné množstvo glukózy v krvi.

Nech sa to neopakuje

Aby ste predišli triaške, skúste jesť častejšie. Najlepšie tri veľké jedlá denne a medzi tým si dať zdravé malé občerstvenie. Aj keď sa hovorí, že je to kontraproduktívne, keď si chcete udržať zdravú hmotnosť, netreba jesť menej, ale zdravo. Častejšie konzumovanie dodáva telu pravidelnosť a energiu. 

Témy: Glukóza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok