V Tokiu sprísnia kontroly na letiskách. Po prílete chcú otestovať každého človeka

TA3 TASR
6.7.2021 09:54

V Japonsku sa čoraz viac začína prejavovať tlak verejnosti proti usporiadaniu olympijských hier. Tie sa začínajú 23. júla, pričom organizátori rozhodli, že sa uskutočnia aj s obmedzeným počtom divákov, alebo so žiadnymi. Japonsko v uplynulých dňoch dosiahlo výrazný pokrok v očkovaní populácie, no proces teraz spomalil nedostatok dávok vakcín.

V Tokiu sprísnia kontroly na letiskách. Po prílete chcú otestovať každého človeka
TASR/AP

Vysoká pohotovosť

V krajine je aktuálne zaočkovaných 13,8 percenta ľudí, no objavili sa medzery na hraničných kontrolách, ktoré sa ukázali pri objavení nákazlivého variantu vírusu Delta vo výprave Ugandy. S pribúdajúcimi prípadmi majú v Tokiu obavy, že vírus sa vďaka hrám rozšíri. "Musíme zostať vo vysokej pohotovosti," citovala agentúra AP premiéra Jošihida Sugu.

Prezident organizačného výboru OH Seiko Hašimoto uviedol, že hry sa môžu uskutočniť bez divákov. "Je možné, že to tak bude. Bez  ohľadu na situáciu." Dodal, že Medzinárodný olympijský výbor a organizátori sa stretnú tento týždeň, aby oznámili nové obmedzenia kvôli rýchlo sa meniacej situácii s koronavírusom.

Musia otestovať každého človeka

Premiér Suga 28. júna vydal príkaz, aby po prílete do krajiny otestovali na tokijskom medzinárodnom letisku Haneda každého človeka. Sľúbil, že zabezpečí príslušné hraničné kontroly, pretože do Japonska začne v najbližších dňoch prúdiť čoraz väčší počet olympijských a paralympijských športovcov, funkcionárov a médií. V pondelok Tokio potvrdilo 342 nových prípadov, čo znamená nárast 16. deň po sebe. V sobotu hlásilo hlavné mesto 716 prípadov, čo je najvyšší počet za uplynulých päť týždňov.

Preťaženie nemocníc

Na stretnutí vládnych poradcov odborníci varovali pred možnosťou nárastu infekcie počas hier, pričom sa predpokladá, že denne sa objaví viac ako 1000 pozitívnych testov. Uviedli, že by to vážne zaťažilo systémy zdravotnej starostlivosti. V najhoršom prípade by to podľa nich mohlo spôsobiť preťaženie nemocníc. 

Rjudži Wakita, generálny riaditeľ Národného ústavu infekčných chorôb a šéf vládneho poradného výboru COVID-19, vyzval k prísnejším hraničným kontrolám na letiskách, aby sa zabránilo šíreniu infekcií do mesta.

Šokoval ich prípad ugandského tímu

Mnohých obyvateľov v Japonsku šokoval prípad ugandského tímu, jeden z jeho členov mal po príchode do Tokia 19. júna pozitívny výsledok na vírus typu Delta. Umiestnili ho do karantény, no zvyšku deväťčlenného tímu umožnili prejsť v prenajatom autobuse viac ako 500 kilometrov do ich olympijského tábora v západnej prefektúre Osaka. O niekoľko dní neskôr mal aj druhý člen tímu pozitívny test, celý tím preto musel zostať v izolácii v hoteli.

Kontroly možno ľahko porušiť

V sobotu mal pozitívny test aj športovec zo Srbska a členovia vlády uviedli, že vírus sa objavil aj u ďalších štyroch ľudí po vstupe do krajiny. Odborníci tvrdia, že prípady poukazujú na to, že japonské zdravotné kontroly na hraniciach možno ľahko porušiť

"Bude tam viac ľudí. Mali by sme to využiť ako lekciu, aby sa podobné problémy neopakovali aj inde v Japonsku," uviedol guvernér Osaky Hirofumi Jošimura na nedávnom stretnutí regionálnych guvernérov, na ktorom ich zástupcovia prijali urgentnú žiadosť o prísnejšie hraničné kontroly.

Podľa najnovších usmernení o zdravotných opatreniach, úradníci na letisku izolujú celú skupinu, ak bude mať niektorý jej člen pozitívny test, a zostanú v určených zariadeniach, pokiaľ sa 12. júla neotvorí olympijská dedina pre športovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok