Prečo muži potrebujú viac vitamínu E? Spýtajte sa srdca a prostaty

6.7.2021 09:00

Dostatok vitamínu E pomáha predchádzať chorobám tak, že bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi a znižuje zápal. Dva faktory, ktoré hrajú hlavné zdravotné riziká, ktorým muži čelia, vrátane rakoviny prostaty a srdcových chorôb.

Prečo muži potrebujú viac vitamínu E? Spýtajte sa srdca a prostaty
Pexels

Funkcie vitamínu E

Vitamín E je jedným zo štyroch vitamínov rozpustných v tukoch, okrem vitamínov A, D a K. Jednou z jeho hlavných úloh v tele je úloha antioxidantu, ktorý zachytáva voľné radikály. Voľné radikály sú látky, ktoré si telo vytvára počas metabolizmu a nachádzajú sa tiež v životnom prostredí - v cigaretovom dyme, znečistení ovzdušia a ultrafialovom žiarení slnka.

Niektoré voľné radikály sú prospešné, pomáhajú ničiť choroboplodné zárodky a napomáhajú komunikácii medzi hormónmi - chemickými poslami a bunkami. Voľné radikály tiež môžu poškodiť bunky, spôsobiť genetické mutácie a môžu hrať úlohu pri vzniku rakoviny, srdcových chorôb a chorôb súvisiacich s vekom.

Vitamín E tiež pomáha zvyšovať imunitu a zabraňuje invázii škodlivých baktérií a vírusov. Okrem toho rozširuje krvné cievy a spomaľuje zoskupovanie krvných doštičiek, čo pomáha predchádzať nebezpečným krvným zrazeninám.

lieky Pexels

Srdcové choroby

Srdcové choroby sú hlavnou príčinou úmrtia mužov. Poškodenie buniek voľnými radikálmi vedie k oxidácii cholesterolu, ktorá prispieva k zadržiavaniu povlaku na stenách tepien, známemu tiež ako ateroskleróza. To môže časom viesť k spomalenému alebo zablokovanému prietoku krvi do srdca.

Mnoho štúdií skúmalo, či úlohy vitamínu E ako antioxidantu a spomaľovača tvorby zrazenín vedia pomôcť pri liečbe a prevencii srdcových chorôb. Vedci našli dôkazy o tom, že doplnkovo užívaný vitamín E znižoval riziko infarktu myokardu.

muž Pexels

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je druhou najčastejšou rakovinou u mužov. Mnoho štúdií skúmalo, či antioxidačné vlastnosti vitamínu E môžu poskytnúť akúkoľvek ochranu pred rakovinou prostaty. Niekoľko štúdií in vitro a na zvieratách zistilo, že určité typy vitamínu E - gama-tokoferol a delta-tokoferol - spomaľujú rast rakovinových buniek.V štúdiách na ľuďoch ukázal vitamín E určitý prínos pri boji proti rakovine močového mechúra.

CT Pexels

Výhody vitamínu E pre mužov

Je však dôležité, aby muži prijímali dostatok vitamínu E v prvom rade v strave. Denný príjem vitamínu E pre je mužov 15 mg denne. Medzi jeho najbohatšie potravinové zdroje patrí:

  • Olej z pšeničných klíčkov
  • Slnečnicové semienka
  • Mandle 
  • Arašidové maslo
  • Špenát

Nedostatok vitamínu E je zriedkavý. Väčšina dospelých prijíma vo svojej strave dostatok vitamínu; Avšak niektoré neobvyklé zdravotné ťažkosti, ako napríklad problémy so vstrebávaním tukov alebo zriedkavé genetické poruchy, môžu ovplyvňovať aj stav vitamínu E. Nízkotučné stravovanie by tiež mohlo viesť k jeho nedostatku. Medzi príznaky nedostatku vitamínu E patrí slabosť, necitlivosť alebo bolesť končatín (neuropatia), zhoršená koordinácia (ataxia) a slabá imunitná odpoveď. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok