Sídlo líderky opozície sa stalo zastupiteľstvom bieloruskej demokracie

TA3 TASR
5.7.2021 18:05

Sídlo líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej v Litve získalo v pondelok status "oficiálneho zastupiteľstva bieloruskej demokracie". Udelenie statusu oznámil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, informoval portál Meduza.io.

Do Prahy pricestovala exilová vodkyňa bieloruskej opozície Cichanovská
TASR/AP

Tento krok má podľa Landsbergisa "vyjadriť trvalú podporu obyvateľom Bieloruska, ktorí sa usilujú o demokratické zmeny vo svojej krajine".

Bielorusko nie je Lukašenko

"Litva započala novú etapu delegitimizácie (bieloruského) režimu. Je to prvá krajina EÚ, ktorá pristúpila k tomuto kroku. Na otvorení zastupiteľstiev bieloruského národa v iných krajinách sa už pracuje," píše sa v príspevku Cichanovskej na sociálnej sieti Telegram. Cichanovská sa zároveň v pondelok  poďakovala Litve za "obrovskú podporu, ktorú za uplynulé mesiace preukázala bieloruskému národu" aj jej samotnej. Podľa Cichanovskej "Bielorusko nie je Lukašenko, je to bieloruský národ" a teraz je to "oficiálne uznané".

Cichanovská vlani v augustových prezidentských voľbách kandidovala proti Alexandrovi Lukašenkovi. Podľa oficiálnych výsledkov získala len desať percent hlasov. Mnohí sa však domnievajú, že v skutočnosti dostala viac hlasov než Lukašenko, ktorý oficiálne zvíťazil. Výsledky týchto volieb neuznáva mnoho západných štátov ani Európska únia. Na voľbách sa Cichanovská zúčastnila namiesto svojho manžela, ktorým je podnikateľ, politický aktivista a youtuber Siarhej Cichanovski (42). Tomu úrady účasť vo voľbách odopreli.

Bieloruská politička je vo svojej krajine stíhaná na základe článku trestného zákonníka, v ktorom sa píše o výzvach na uchvátenie moci. Krátko po prezidentských voľbách Cichanovská odišla do zahraničia, aby sa vyhla zatknutiu; azyl našla v Litve. Bielorusko v minulosti požadovalo od Litvy vydanie Cichanovskej, litovská vláda ju však odmietla vydať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok