Darovanie krvi je bezpečné, ak neurobíte túto vec

5.7.2021 18:01

Darovanie krvi je jedným z najdôležitejších spôsobov pomoci a „zdieľania“ vášho dobrého zdravia s ostatnými. Každá jednotka krvi, ktorú darujete, môže pomôcť až trom ľuďom, ktorí potrebujú krv alebo jednotlivé krvné zložky. Darovanie krvi môže tiež podnietiť niektoré otázky. Napríklad aj to, či je bezpečné cvičiť po tomto akte solidarity.

Darovanie krvi je bezpečné, ak neurobíte túto vec
Pexels

Riziká intenzívneho cvičenia 

S návratom do posilňovne sa neponáhľajte. Všeobecne platí, že keď ľudia darujú krv, mali by sa po zvyšok dňa vyhýbať veľmi náročným pohybom a cvičeniu ako je silový tréning alebo intervalový tréning s vysokou intenzitou.

Dôvod pre tento zákaz je jasný, nechcete predsa počas cvičenia prežívať závraty a mdloby. Už pri samotnom darcovstve sa totiž môžu objaviť. Ak spadnete, môžete si naraziť hlavu a utrpieť ťažké zranenie. Ak to nevydržíte a budete si po pár hodinách chcieť ísť zabehať do neďalekého parku a potom nastúpite do rozpáleného auta, je možné, že počas jazdy omdliete.

krv Pexels

Zotavenie

Keď darujete jednu jednotku krvi (1 jednotka = 500 ml), zvyčajne stratíte zhruba 10 percent z celkového množstva v tele. Viac ako polovica tejto krvi je tekutá časť, ktorá sa nazýva plazma. Vaše telo nahradí tekutú časť veľmi rýchlo, zvyčajne do jedného dňa. Zvyšok, ktorou sú červené a biele krvinky a krvné doštičky, reprezentujúci tuhú časť, sa doplní za trochu dlhší čas. 

Úplné zotavenie červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do celého tela, trvá štyri až šesť týždňov. Nezabudnite tiež, že bezpečnosť cvičenia po darovaní krvi sa tiež líši v závislosti od množstva darovanej krvi. Ak poskytnete dvojitú dávku, než je obvyklé množstvo aj červených krviniek, samotní zdravotníci vám prikážu vyhnúť sa namáhavému cvičeniu minimálne na jeden deň.


krv Pexels

Bez ohľadu na typ alebo množstvo krvi, ktoré darujete, je dôležité mať na pamäti, že darovanie krvi vyžaduje aj intravenóznu aplikáciu ihly, ktorá nemá štandardné rozmery. Kanyla je tiež širšia, aby krv nevytekala zo žily celý deň. V takom prípade treba myslieť aj na hojenie rany. 

Zakázané cvičenie

Cvičenia, ktoré potrebujú vaše ruky, ako napríklad zdvíhanie závažia alebo tenis, môžu byť nešetrné k hojeniu zrazeniny v mieste vpichu. Ak sa rana zle zhojí, pod kožou môžete krvácať a vytvoria sa vám podliatiny. Miesto vás bude bolieť aj niekoľko dní. 

beh Pexels

Dehydratácia

Nemusíte sedieť celý deň na gauči. Doplňte si čo najskôr tekutiny a doprajte si iba ľahkú až miernu aktivitu, ak na ňu máte chuť, ako je rýchla chôdza alebo rekreačná jazda na bicykli. Dostatočný  pitný režim pred a po darovaní krvi vám pomôže vyhnúť sa dehydratácii.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok