Formovali našu kultúru i hodnoty. Politici si pripomínajú odkaz svätých Cyrila a Metoda

TA3 TASR
5.7.2021 15:52

Politici si na sociálnej sieti pripomínajú Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Zhodujú sa na dôležitosti ich príchodu na Veľkú Moravu, ako aj na sile ich odkazu pre súčasnosť.

Cyril a Metod 1140px (TASR)
TASR

"Dnes slávime sviatok dvoch bratov, ktorí urobili pre náš národ významné a dôležité kroky, ktoré formovali našu kultúru, kresťanstvo a jazyk," uviedlo hnutie Sme rodina na sociálnej sieti. Podčiarklo, že vždy podporovalo a podporuje naše tradície a sviatky. Hovorí o odkaze ďalším generáciám, aby nezabudli, kto a prečo vytváral naše národné hodnoty.

Poslankyňa NR SR Mária Šofranko (OĽANO) hovorí o dvojnásobnom sviatku. "My Slováci oslavujeme narodeniny ako národ a ako kresťania oslavujeme narodeniny nás kresťanov. Sviatok svätých slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je pre nás výzvou aktívne prispievať k tomu, aby sme aj my mohli smelo povedať: 'Sme hrdí na náš národ a vieme, prečo sme naň hrdí!'" uviedla.

Prelom vo vývoji starých Slovanov

Pellegrini skonštatoval, že duchovný odkaz Cyrila a Metoda nás sprevádza aj v súčasnosti. Ich príchod na naše územie označil za kultúrno-politický prelom v historickom vývoji starých Slovanov. "Svojou vzdelanosťou, nebývalou diplomatickou obratnosťou a poznaním mocenských reálií vtedajšieho sveta vytvorili pre vtedajšie politické elity duchovný priestor na rozvoj. Musíme si ctiť, že na naše územie nepriniesli len vieru, ale aj vzdelanosť, a tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta," podčiarkol s tým, že príkladom je aj ich nezlomná viera vo vlastné poslanie i to, že napriek rôznym okolnostiam nezišli z cesty, ktorej verili.

Podobne to vníma Smer-SD, podľa ktorého je dnešná doba pretkaná silným vplyvom kultúry Západu, ktorý tlačí štáty k opúšťaniu vlastných tradícií a preberaniu bezduchej kultúry konzumu. Líder strany Robert Fico hovorí o nevyhnutnom pripomínaní si našich civilizačných koreňov. Strana sa už počas víkendu zúčastnila pri príležitosti Sviatku svätého Cyrila a Metoda na púti v Branči pri Nitre. Vysoká účasť na podujatí podľa Fica ukazuje, že dôstojné pripomínanie si civilizačných koreňov je pre Slovensko nevyhnutné a z roka na rok aktuálnejšie.

Pripomínajú národnú a kresťanskú identitu

O skúške, či Európa ustojí zápas o zachovanie si národnej i kresťanskej identity, hovorí aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Práve svätí Cyril a Metod podľa neho pripomínajú našu národnú i kresťanskú identitu. "Do dedičstva sme dostali dar vlastnej kultúry a štátnosti a je našou povinnosťou brániť ich. Nevzdávajme sa kresťanských hodnôt, na ktorých vznikla Európa a v jej srdci na nich roky stojí naše Slovensko. Veďme dialóg v slobode a s úctou voči rôznym pohľadom, ale pamätajme na to, odkiaľ sme vzišli a kam chceme dôjsť," apeluje. V Európskej únii sa podľa neho Slovensko nikdy nesmie zriecť výlučných kompetencií v otázkach, kde môžeme byť samostatní, vrátane kultúrnych, etických otázok či vzdelávania.

"Svätý Cyril a svätý Metod sú patrónmi Európy, ktorých misia patrí k najvýznamnejším v ranokresťanskej Európe," uviedol predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

Solúnski bratia nám pred stáročiami odovzdali svoj odkaz a najlepším uctením si ich misie bude, ak hodnoty, ktoré priniesli na Slovensko, budeme neustále rozvíjať. Pri príležitosti Sviatku sv. Cyrila a Metoda to na sociálnej sieti uviedol premiér Eduard Heger s tým, že ich pamiatku si uctil počas dňa aj na bohoslužbe v Nitre.

"Svätí Cyril a Metod prišli na naše územie, aby priniesli zrozumiteľnosť evanjelia našim predkom. Výrazne sa podpísali pod víziu zjednotenia moravského národa prostredníctvom jazyka, vzdelania a kultúry. Bez týchto atribútov sa nemôže rozvíjať žiadna národná identita. Je mojou prioritou, aby zo Slovenska bola moderná, zdravá, spravodlivá, vzdelaná a kultúrna krajina," uviedol premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok