FBI vyšetruje najväčší kybernetický útok na svete. Obeťou môže byť aj tisícka firiem

TASR/DPA
5.7.2021 10:53

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie v nedeľu uviedol, že piatkový kybernetický útok zasiahol toľko firiem, že vyšetrovatelia nebudú môcť individuálne spolupracovať s každou z nich.

Znefunkčnili aj pokladničné systémy v supermarkete

Ako píše AP, v piatok došlo v USA k doteraz najväčšiemu útoku vydieračským softvérom, tzv. ransomvérom na svete. Hackeri zaútočili na americkú spoločnosť Kaseya, ktorá firmám poskytuje služby v oblasti informačných technológii. Podľa odborníkov mohlo byť obeťou tohto škodlivého softvéru až 1000 firiem.      

FBI vyzvalo klientov spoločnosti Kaseya, aby v prípade podozrenia z útoku vypli svoje servery a incident nahlásili. "Napriek tomu, že rozsah tohto incidentu môže spôsobiť, že vám nebudeme schopní individuálne odpovedať, všetky informácie, ktoré dostaneme, budú užitočné pri boji proti tejto hrozbe," uviedlo FBI vo vyhlásení.

Spoločnosť Kaseya vyjadrila nádej, že sa jej v nasledujúcich dňoch podarí aspoň čiastočne obnoviť svoje služby klientom. Švédska sieť supermarketov Coop bola nútená v sobotu v dôsledku útoku zatvoriť svoje prevádzky, pretože hackeri znefunkčnili ich pokladničné systémy.

Chcú zistiť, či útok prišiel z Ruska

Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že nariadil vyšetrovanie udalostí z piatka s cieľom zistiť, či útok prišiel z Ruska. "Zatiaľ si nie sme istí," povedal v sobotu.

Hackeri so sídlom v Rusku boli v poslednom čase obviňovaní z viacerých vydieračských útokov vrátane útoku na americkú spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá v USA prevádzkuje sieť potrubí na prepravu ropných produktov.

O kybernetickej bezpečnosti rokovali na summite

Kybernetická bezpečnosť bola predmetom rokovaní medzi Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom na ich júnovom summite v Ženeve, pripomína AFP.

Ransomvér je druh škodlivého softvéru, ktorý sa používa na vymáhanie peňazí. Zvyčajne uzamkne obrazovku napadnutého počítača alebo zašifruje dáta uložené na disku a majiteľovi infikovaného zariadenia sa zobrazí oznámenie, v ktorom sa od neho žiada zaplatenie výkupného. Súčasťou takéhoto oznámenia sú aj presné inštrukcie týkajúce sa realizácie platby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok