Američania oslávili Deň nezávislosti. Biden pripomenul, že covid ešte nebol porazený

TA3
5.7.2021 09:42

Oslavy Dňa nezávislosti s príchuťou Covidu-19 a úpornej snahy ho poraziť. Práve takéto špecifiká sprevádzali tohtoročné oslavy sviatku, ktorým si Američania vždy 4. júla pripomínajú vznik slobodných Spojených štátov.

Koronavírus ešte nebol porazený

Americký prezident Joe Biden v nedeľu pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti USA poznamenal, že   koronavírus - napriek veľkému pokroku v boji proti pandémii - ešte "nebol porazený".

"Nad vírusom sme získali prevahu," povedal Biden pred veľkým, jasajúcim davom na Južnom trávniku Bieleho domu. Vzápätí však zdôraznil, že "COVID-19 nebol porazený. Všetci vieme, že sa vyskytli silné varianty, ako napríklad delta variant". Americký prezident si zároveň uctil pamiatku viac ako 600.000 obetí choroby COVID-19 v USA.

Biden však vo svojom prejave zvolil prevažne optimistický tón, všíma si AFP. "Za posledný rok sme prežili niektoré z našich najtemnejších dní," povedal Biden. "Teraz nás však čaká naša najlepšia budúcnosť," dodal.

Z parku National Mall v centre hlavného mesta Washington veľké davy sledovali tradičný ohňostroj. Vlani, keď každý deň pribúdalo 50.000 nových prípadov nákazy, boli oslavy Dňa nezávislosti skromnejšie.

Nechcú sa dať zaočkovať

Napriek optimistickej atmosfére osláv je Bidenova administratíva podľa vlastných slov znepokojená počtom ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať.

Ako pripomína spravodajská stanica CNN, americkej vláde sa nepodarilo splniť cieľ zaočkovať do 4. júla aspoň prvou dávkou proticovidovej vakcíny 70 percent dospelých obyvateľov USA. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb doteraz dostalo aspoň jednu dávku 67 percent dospelých Američanov.

Budú sa vyskytovať ohniská nákazy

Biden a jeho poradcovia si pomaly začínajú uvedomovať, že zaočkovať celú krajinu bude trvať celé jeho funkčné obdobie - a že v častiach USA s nízkou mierou zaočkovanosti sa budú priebežne vyskytovať ohniská nákazy, komentuje CNN. Americká očkovacia kampaň v ostatných mesiacoch prudko spomalila, všíma si DPA. Momentálne sa každý deň v USA zaočkuje v priemere milión ľudí, teda výrazne menej ako pred niekoľkými mesiacmi, keď každý deň dostali vakcínu tri milióny osôb.

V USA evidujú každý deň približne 13.000 nových prípadov nákazy. V južanských štátoch, kde je miera očkovania nižšia, sa počet nových prípadov postupne zvyšuje, čo odborníci pripisujú nákazlivejšiemu delta variantu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok