Izrael podnikol ďalšie nálety v Gaze, majú byť odvetou za vypúšťanie zápalných balónov

TA3 TASR
4.7.2021 12:30

Izrael podnikol v sobotu večer ďalšiu sériu náletov na pozície palestínskych militantov v pásme Gazy. Išlo o odvetu za vypúšťanie zápalných balónov, ktoré v posledných dňoch spôsobili v Izraeli viacero požiarov, informovala agentúra AFP.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že jej bojové lietadlá zasiahli v Gaze výrobňu zbraní a zariadenie na odpaľovanie rakiet patriace militantnému hnutiu Hamas.  Ciele, na ktoré zaútočili izraelské lietadlá, sa nachádzali západne od mesta Gaza a v severnej časti tejto palestínskej enklávy. Bezprostredne neboli hlásené obete na životoch ani zranenia.  

"Letecké údery boli podniknuté v reakcii na vypúšťanie balónov nad územie Izraela," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. Zatiaľ nie je jasné, ktorá militantná skupina z Gazy stojí za vypúšťaním balónov. Takéto balóny spôsobili v priebehu štvrtka, piatka a soboty viacero požiarov v juhoizraelskej oblasti Eškol, ktorá hraničí s pásmom Gazy. Izraelské letectvo podniklo prvú sériu odvetných náletov v Gaze už v piatok.

Jedenásťdňový májový konflikt medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi v Gaze ukončilo prímerie z 21. mája. Existujú však obavy, že by opätovná eskalácia napätia mohla vyvolať obnovenie bojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok