Igor Matovič v TA3 o svojom odvolávaní: Richard Sulík sa pokúšal o puč

TA3
4.7.2021 11:28

Igor Matovič prežil odvolávanie v parlamente a naďalej tak ostáva ministrom financií. V relácii V politike uviedol, že neočakával podporu zo strany Za ľudí a SaS.

Šéf hnutia OĽaNO v televízii TA3 povedal, že počet hlasov, ktoré získal pri hlasovaní o jeho odvolávaní, nie je vyjadrením nedôvery. Tvrdí však, že minister hospodárstva a šéf strany SaS sa do poslednej chvíle pred hlasovaním snažil získať hlasy na jeho odvolanie, aby spôsobil tichý puč proti vlastnému ministrovi.

Richard Sulík podľa neho túto informáciu poprel, pretože nemôže priznať, že na takomto puči vo vlastnej koalícii robil. Tvrdí, že túto informáciu má zo všetkých opozičných strán. "Nech ide Richard Sulík na detekor lži a ten detektor vybuchne. Je to v jeho DNA rozbíjať každú vládu, v ktorej sa ocitne," myslí si Matovič. 

Matovič vysvetľoval tiež to, prečo sa nezúčastnil na rokovaní klubu SaS, kam si ho zavolali. Dôvodom malo byť to, že dostal sms správu od Anny Zemanovej, aby prišiel k nim na klub diskutovať v čase, keď už v parlamente prebiehala schôdza o jeho odvolávaní. Matovič si však myslí, že keďže išlo o jeho odvolávanie, bolo jeho povinnostťou sedieť v národnej rade. 

Otázkou však je, ako bude ďalej vyzerať spolupráca koalície a najmä vzťahy medzi Matovičom a Sulíkom. Šéf hnutia OĽaNO si myslí, že po jeho odvolávaní bude teraz na niekoľko mesiacov pokoj. "Treba brať ako fakt, že SaS a Richard Sulík položia každú vládu, v ktorej sa budú nachádzať," dodal Matovič s tým, že sa o to budú pokúšať aj naďalej. 

Referendum je právo ľudí

Neobáva sa toho, že by sa jeho hnutie v prípade predčasných volieb nedostalo do parlamentu. Myslí si však, že sa prezidentka Zuzana Čaputová nemala s referendovou otázkou obrátiť na Ústavný súd SR. Hoci on sám by nehlasoval za predčasné voľby, ľudia majú právo na referendum. 

Pevne verím, že ľudia nie sú hlúpi a postupom času si uvedomia, kto bojoval za životy a kto bojoval za percentá,“ dodal s tým, že určite aj on sám prispel k poklesu preferencií OĽaNO. Prieskumy v agentúrach, ktoré ukazujú pokles jeho strany, berie Matovič ako predpoveď počasia. Na margo prípadnej spolupráce s SaS v novej vláde, hovorí: "Vôbec po tom netúžim." Tvrdí, že Richard Sulík povedal, že po ďalších voľbách už nebude v politike a odíde na svoj ranč v Austrálii.

Šéfovi OĽaNO o mesiac predĺžil minister vnútra Roman Mikulec ochranku. Matovič podľa vlastných slov o ňu nežiadal, z Úradu vlády SR však rozhodli, že je ešte potrebná. Rozdiel oproti Robertovi Ficovi vidí v tom, že šéf strany Smer-SD mal ochranku až dva roky po tom, ako skončil vo funkcii predsedu vlády, kým on sám ju má len niekoľko mesiacov.

Sputnik je dnes mŕtvolou

Celá situácia okolo Sputnika podľa neho stála za to. Je mu podľa vlastných slov ľúto ľudí, ktorí sa chceli dať na začiatku očkovať Sputnikom, ale nakoniec je vakcína Sputnik dnes mŕtvolou. Hovorí, že sa ukazuje ako jedna z najlepších v boji proti delta variantu. Pripomína, že sa ňou chceli dať očkovať ľudia, ktorí sa nechceli dať očkovať žiadnou inou vakcínou. Propaganda proti Sputniku podľa neho spôsobila to, že sa títo ľudia necítia vôbec ohrození a nedajú sa zaočkovať už vôbec. On sám sa zaregistroval nakoniec na Sputnik. 

Ak by súhlasil s tým, že by sa na Slovensku používali len registrované lieky, prišli by sme o množstvo životov, pretože ročne sa na Slovensku používa viacero neregistrovaných liekov.

Dodal, že všetky vakcíny Sputnik sme vrátili naspäť Rusom, ktorí si ich odkúpili a oni rozhodnú o tom, čo s nimi budú ďalej robiť. 

Hovorí, že Lengvarský by nemal odísť zo svojej funkcie. Očakával by od neho väčšie nasadenie v prípade očkovania. Od začiatku mal dať dokopy všetky možné opatrenia na podporu očkovania. Podľa neho má však aj svoje svetlé stránky. O jeho osude bude rozhodovať počet zaočkovaných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok