Vyzbrojovanie povstalcov musí prestať, povedal Asad Brahímímu

SITA
21.10.2012 17:11

Sýrsky prezident Baššár al-Asad v nedeľu povedal, že podporuje "akékoľvek úprimné úsilie nájsť politické riešenie krízy založené na rešpektovaní sýrskej suverenity a odmietnutí zahraničnej intervencie".

Vyzbrojovanie povstalcov musí prestať, povedal Asad Brahímímu
SITA

Vyjadril sa tak počas rokovaní s vyslancom Organizácie Spojených národov (OSN) a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Lachdarom Brahímím. Zdôraznil však, že akýkoľvek návrh musí byť zameraný na zastavenie terorizmu ako aj podpory, vyzbrojovania a ochraňovania teroristov zahraničnými krajinami, citovala prezidenta štátna tlačová agentúra SANA.

Brahímí presviedča sýrsky režim, aby pristúpil na prímerie počas nadchádzajúceho moslimského sviatku Íd al-Adhá koncom týždňa s cieľom zastaviť krviprelievanie, ktoré si počas 19-mesačného konfliktu vyžiadalo už vyše 30 000 obetí. Podľa vlastných údajov hovoril tiež s opozičnými predstaviteľmi v krajine i zahraničí. "Uviedli, že budú odpovedať pozitívne na iniciatívu (prímeria) od vlády," povedal Brahímí. "Dúfame, že tohoročný sviatok Íd al-Adhá bude v Sýrii pokojný, hoci nie veselý," dodal.

V čase rokovaní medzi al-Asadom a Brahímím vybuchla pred policajnou stanicou v starom meste Damasku bomba, ktorá zabil 13 ľudí a zranila mnohých ďalších. K explózii nálože umiestnenej v aute došlo v kresťanskej štvrti Báb Túma, jednej z najstarších v hlavnom meste. Išlo zároveň o prvý tamojší útok od začiatku povstania, pri ktorom podľa svedkov tiež zhoreli viaceré autá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok