ETF fondy získavajú na popularite. Viete, ako do nich investovať?

TA3
5.7.2021 07:00

ETF fondy prežívajú svoje zlaté obdobie. Povesť o zaujímavých výnosoch a nižších poplatkoch sa rýchlo šíri aj medzi drobnými investormi. Tento finančný nástroj bol síce v počiatku určený najmä pre špecializovaných investorov, dnes, po troch dekádach od vzniku, však už o ňom hovorí aj široká verejnosť.

peniaze financie euro výpočty kalkulácie platba hypotéka 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer

ETF fondy nemusia investovať iba do akcií. Môžu investovať do hocijakých typov aktív. Môžu to byť dlhopisy, meny alebo komodity. Jednou z ich výhod je, že sú relatívne lacné,” vysvetľuje člen predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností Roman Vlček. 

Skratka ETF pochádza zo slovného spojenia Exchange Traded Funds. Ide teda o fondy, ktoré sú obchodované na burze rovnako ako akcie. Tieto fondy sú atraktívne najmä z troch hlavných dôvodov: vyšších výnosov, nízkych poplatkov a nulových daní.

Kam investujú, sa rozhodne na začiatku

História ukazuje, že z dlhodobého hľadiska dosahujú ETF fondy vyššie výnosy ako podielové fondy. Dôvodom je to, že z rozhodovania vyraďujú ľudský element. ETF fondy sú pasívne riadené. To, do ktorých akcií investujú, sa teda rozhodne pri ich vzniku a v priebehu času už do tohto procesu človek nevstupuje.

Pri podielových fondoch vyberá naopak investície priebežne portfólio manažér. Kupuje a predáva akcie podľa situácie na trhu. Ide teda o človeka, pre ktorého je typické, že robí aj chyby. „Práve pri manažovaní týchto aktívnych fondov v správcovských spoločnostiach pôsobia profesionálni manažéri, ktorí sú trénovaní, aby menej podliehali emóciám. Nie je to bežný investor, ktorý v panike predáva, keď akcie idú dole. Výkonnosť ETF je skôr v efektivite trhov,” dodáva Roman Vlček. 

Cenné papiere sú oslobodené od dane

Ďalšou výhodou ETF fondov sú ich nízke poplatky. Z výšky vkladov si bežne odkrajujú len desatiny percenta, kým pri tradičných podielových fondoch sú to jednotky percent. Dôvodom sú najmä nižšie náklady na ľudský personál. ETF fondy nepotrebujú žiadnych analytikov, ani investičných manažérov.

Daňová výhoda pramení z takzvaného časového testu, ktorý je zakotvený v slovenskej legislatíve. V praxi to znamená, že pokiaľ človek drží danú investíciu viac ako rok, nemusí z nej platiť daň zo zisku. Podmienkou však je, že cenný papier sa musí obchodovať na burze cenných papierov, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. 

ETF fondy to spĺňajú, podielové fondy nie. „Na Slovensku platí od roku 2016 novela zákona o dani z príjmov, ktorá oslobodzuje príjmy z prevodu cenných papierov od dane. V podstate všetky cenné papiere, ktoré sa obchodujú na burze sú po roku oslobodené od dane,” vysvetľuje investičný riaditeľ spoločnosti Finax Radoslav Kasík.

Prečo začínajú byť populárne

Ďalšou výhodou je jednoduchá uchopiteľnosť ETF fondov. Ak si stanovia, že kopírujú podkladový burzový index, investor vie, do čoho investuje a vie, prečo jeho investícia rastie alebo klesá. Vie, že nemôže za pokles viniť manažéra fondu, ale trhový fundament.

Popularite ETF fondov pomáha aj ich distribúcia. Kým pred časom ich bolo možné kúpiť len cez brokerov, teda na burze, dnes ich predávajú aj finanční sprostredkovatelia. Dostane sa k nim teda poľahky aj bežný človek bez špeciálnych znalostí, či skúseností.

ETF fondy sa často označujú synonymom indexové fondy. Nejde však o to isté. ETF, ktoré sa rozhodli sledovať trhový index, napríklad MSCI World, S&P 500, či Stoxx 600, sú indexové. Znamená to, že investujú do akcií, z ktorých je zložený daný index.

Sú však aj ETF, ktoré nesledujú index, ale napríklad niektoré odvetvie, región, alebo inú časť akciového trhu. Indexové fondy sú teda podmnožinou ETF, ale nie všetky ETF sú indexové. Začínajúcim investorom sa odporúča zamerať sa práve na indexové fondy, nie na špecifické, sektorové, či regionálne ETF fondy.

Medzi populárne patria: SPDR S&P 500 ETF Trust, iShares Core S&P 500 ETF, či Vanguard Total Stock Market ETF. 

Viac o ETF fondoch si môžete pozrieť v relácii Investujeme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok