Zomrel niekdajší prezidentský kandidát demokratov George McGovern

TASR
21.10.2012 15:17

Niekdajší neúspešný americký prezidentský kandidát George McGovern, ktorý v roku 1972 neuspel v súboji o Biely dom s Richardom Nixonom, zomrel dnes vo veku 90 rokov v hospici pre ťažko chorých v Sioux Falls.

Zomrel niekdajší prezidentský kandidát demokratov George McGovern
SITA

Smutnú informáciu zverejnila tlačová agentúra AP s odvolaním sa na Steva Hildebranda, hovorcu rodiny McGovernovcov.

Rodák z Avonu bol dlhoročným významným predstaviteľom amerických demokratov, odporcom vojny vo Vietname, ktorý už od roku 1956 pôsobil ako člen Snemovne reprezentantov a následne po dlhé roky (1962-1980) ako senátor za štát Južná Dakota.

Niekdajší pilot bombardéra B-24 z rokov druhej svetovej vojny absolvoval štúdium na Dakota Wesleyan University, aby sa od roku 1956 venoval v Snemovni reprezentantov agrárnej problematike. Od roku 1960 bol osobitným poradcom prezidenta Johna F. Kennedyho, od januára 1961 do júla 1962 riadil program Potraviny za mier, aby sa následne venoval už iba napokon úspešnej kandidatúre do Senátu. McGovernove reformy v Demokratickej strane ho napokon katapultovali za kandidáta do prezidentských volieb v roku 1972, pred ktorými sa vyprofiloval ako jednoznačný odporca vojnového konfliktu vo Vietname. Rôzne komplikácie v predvolebnej kampani, ale aj nevyberavé metódy jeho republikánskeho súpera Richarda Nixona sa napokon podpísali pod jeden z najhorších volebných výsledkov v histórii krajiny. McGoverna podporilo iba 37,5 percenta voličov. Nič to však nezmenilo na jeho opätovnom zvolení do Senátu v roku 1974.


George McGovern to s kandidatúrou za prezidenta USA skúsil ešte raz v roku 1984, avšak už v skorej fáze primárok sa zo súboja stiahol.


Zosnulý bol laureátom najvyššieho civilného vyznamenania USA - Prezidentskej medaily slobody, ktorú si prevzal v roku 2000 z rúk Billa Clintona, ako aj ocenenia World Food Prize, ktoré získal spoločne s republikánom Bobom Doleom v roku 2008 za školské programy výživy s dôrazom na sociálne najslabších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok