V Chorvátsku nám pomôžu slovenskí policajti. S čím sa na nich môžeme obrátiť?

TA3
3.7.2021 06:00

Aj letnú sezónu poznačí pandémia. Výnimkou nebude ani obľúbená destinácia slovenských turistov, Chorvátsko. Na plážach Jadranu budú opäť slovenským občanom k dispozícii aj naši policajti. S čím všetkým pomôžu? Odpovedal nám riaditeľ úradu medzinárodnej spolupráce Ministerstva vnútra SR Igor Vozáry.

Polícia auto autovlak
ZSSK

Podpora pre chorvátskych kolegov

Slovenských policajtov v Chorvátsku spoznáme podľa uniforiem, ako vybavenie majú aj služobné vozidlá s označením polície, takže Slováci by ich podľa Vozáryho nemali prehliadnuť. 

"Kolegovia sú ochotní pomôcť vo všetkých oblastiach," hovorí Vozáry. "Doležité je však upozorniť, že slovenskí policajti v Chorvátsku nemajú výkonné právomoci," vysvetlil s tým, že títo policajti fungujú ako podpora pre chorvátskych kolegov, a to najmä v oblasti tlmočenia.

Do projektu policajtov pre dovolenkárov je zapojených 19 krajín, pričom Slováci ako jedni z mála plynule ovládajú chorvátsky jazyk. Podľa Vozáryho bola aktívna znalosť reči prvou požiadavkou pri výberovom konaní na túto pozíciu. Prezradil, že prvý rok sa im prihlásili desiatky policajtov, ktorí mali pocit, že po chorvátsky vedia. Ich omyl dokázala až odborná skúška.

Krádeže, straty, parkovanie

Na dovolenkách veľmi často dochádza k stratám hotovsti, dokladov, či kľúčov. Slovenskí turisti sa môžu obrátiť na našich policajtov, ktorí vedia, ako postupovať ďalej. Ak dovolenkár stratí cestovné doklady, problém rieši zastupiteľský úrad Slovenskej republiky, ktorý vystaví náhradný cestovateľský doklad.

Ak budú Slováci pri mori napríklad zle parkovať, pokuty dostanú od miestnej polície. K ďalším komplikáciám, ktorým môžu čeliť slovenskí občania na dovolenke, sú krádeže. Vozáry vyzval ľudí, aby boli opatrní na svoj majetok.

Kde nájdu ľudia kontakty na slovenských policajtov v Chorvátsku? Polícia má aktuálne nové telefónne čísla, sú slovenské a nachádzajú sa na Facebooku Policajného zboru SR.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok